Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Рас ел ханут - златният микс от подправки на Северна Африка

Рас ел ханут - златният микс от подправки на Северна Африка

МаринаМарина
Помощник Готвач
561
Рас ел ханут
Снимка: ASA Spice
Рас ел ханут

Рас ел ханут е северно-африканска смес от подправки, която се използва в Алжир, Тунис и Мароко предимно от араби и евреи. Името, преведено от арабски, означава ръководителя на магазина и означава смес от най-добрите подправки, които продавачът може да предложи на своите клиенти.

Обикновено миксът се състой от около 30 вида подправки. Въпреки това няма точна и строга рецепта, по която да се прави сместа. Всеки един търговец, фирма производител или семейство си съставя своя собствена смес.

Обикновено най-използваните съставки включват: кардамон, кимион, карамфил, канела, индийско орехче, бахар, сух джинджифил, люти чушки, семена от кориандър, пипер, сладък и лют червен пипер, сминдух и суха куркума.

В различните региони добавят от своите най-типични подправки към сместа. Вариациите са доста. Съставките обикновено се изпичат, след това се счукват с хаванче и накрая се смесват заедно. В някой миксове слагат сол или захар, но това се случва много рядко.

Чесън, шафран, ядки или сухи треви обикновено не са включени в състава на сместа, тъй като те обикновено се добавят индивидуално към ястията, но някои търговски миксове /особено в Европа и Северна Америка/ може да ги съдържат.

Рас ел ханут обикновено се използва за ястия с ориз, ястия с месо и също така за намазване на агнешко месо. Тя може да се срещне дори и в някои сладки ястия.

В миналото в състава на Рас ел ханут понякога са включвани съставки като кантариди, за да използват сместа като афродизиак. Кантаридис (испанската муха) се извлича от определен вид сушен торен бръмбар. Известен е като афродизиак, тъй като има способността да дразни гениталния тракт, с което предизвиква кръвта към гениталиите. Отдавна обаче не се използва като съставка на Рас ел ханут, тъй като продажбата на кантаридис е забранена в Мароко през 1990 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен