Макар видовете спагетите, макароните и всички видове паста да се свързват единствено с италианската кухня, те са много разпространени и в Арабския свят. Така например кускусът се смята за национално ястие на Мароко, а в Либия традиционно се приготвят макарони, но с много по-голямо изобилие от подправки в сравнение с италианските.
Тайната на арабските макарони се крие именно в специалната смес от аромати, позната като рас ел ханут. Тя се състои от куркума, канела, черен пипер, кардамон, индийско орехче и карамфил и се използва както за приготвянето на тестени изделия, така и за месни и зеленчукови гозби. Какво количество от различните подправки е сложено, зависи от майстора, който е приготвил рас ел ханут, а на всеки е ясно, че в Арабския свят се набляга именно на количеството от аромати.
Уханната смес рас ел ханут е причина за неповторимия вкус на макароните Ал Мбакбака, които освен в Либия се приготвят и в много други арабски държави. Тъй като е малко вероятно да намерите готова смес рас ел ханут, можете да импровизирате, а според някои специалисти кулинари е достатъчно да смесите черен пипер и къри или куркума. Важното е да получите не само добър аромат, но и наситен жълтеникав цвят, с който се отличават макароните Ал Мбакбака.
Ето какво друго Ви е необходимо, за да се потопите в кулинарията на Арабския свят:
Паста Ал Мбакбака
Необходими продукти: 500 г макарони, 500 г агнешко или телешко месо, 2 глави кромид лук, 4 домата, 6 с.л. зехтин екстра върджин, 1 щипка рас ел ханут, сол на вкус
Начин на приготвяне: Макароните се сваряват заедно с малко сол според инструкцията на опаковката им. След като омекнат, се заливат със студена вода и се оставят да се отцеждат.
Лукът се нарязва на възможно най-ситно и се запържва до позлатяване в зехтина. Към него се прибавя и предварително измитото и нарязано на кубчета месо. Подправя се със сол на вкус и шипка рас ел ханут, разбърква се, долива се малко вода и се оставя да се задушава на слаб огън около 30 мин.
Доматите се обелват, нарязват се на кубчета и се добавят към месната смес. Всичко се оставя да къкри за още 15 мин, след което сместа се изсипва върху затоплените отново макарони, и тенджерата, в която се приготвя ястието, остава да къкри още 15 мин, за да се смесят ароматите. Така приготвените макарони Ал Мбакбака се сервират топли.
Коментари