Сред ориенталските държави е много разпространено приготвянето на т. нар. тажин ястия. Те носят името си от специалния съд, в който се приготвят и който се казва тажин. Той е глинен и представлява дълбока кръгла тава с конусообразен похлупак. Целта ѝ е продуктите в нея да бъдат задушавани бавно на много слаб огън.
Има най-разнообразни рецепти за тажин, които се приготвят обикновено с месо и зеленчуци и които благодарение на продължителното време на задушаване в този уред успяват пълноценно да попият всички подправки. Готви се предимно с пилешко месо, но често има и ястия с гълъби.
Независимо какво е месото, приготвено в тажнина, е важно да се спомене, че то се поднася предимно по празници, тъй като в арабските страни намирането на месо като цяло не е лесна задача.
Надали разполагате с тажин, но при приготвянето на този вид ястия можете да използвате най-обикновена тенджера с капак или още по-добре - гювеч. Ето една от най-често приготвяните арабски манджи, известна като Тажин джалбана батата:
Тажин джалбана батата (Пиле с картофи и грах)
Необходими продукти: 1 кг пиле, 550 г картофи, 3 домата, 3 скилидки чесън, 4 глави пресен лук, 1 лимон, 6 с.л. зехтин, 1 с.л. от смесени джинджифил, черен и червен пипер, индийско орехче, кардамон и куркума, 1 ч.л. канела, 500 мл вода, 500 г замразен грах, няколко стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Пилето се измива и се нарязва на части. Чесънът се намачка и се смесва в купа със сока от изцедения лимон, 3 с.л. зехтин, смесените подправки и нарязаният на ситно магданоз. Всичко се разбърква добре и в тази смес се маринова пилето за около 7- 8 часа.
След това пилешкото месо се запържва леко от двете страни в останалия зехтин. Лукът, картофите и обелените домати се нарязват и се прибавят към пилешкото месо заедно с останалата марината и граха.
Всичко се задушава и се прехвърля в тажин/гювеч или какъвто и да е друг глинен съд и се пече до пълна готовност на продуктите. По желание можете към рецептата да добавите и люти чушки.
Коментари