Арабската кухня е станала популярна по цял свят благодарение на умелото съчетание на аромати и вкусове, които я правят уникална.
Тя се счита за една от най-древните и се гордее със запазилите се във времето кулинарни традиции, които продължават и днес да впечатляват много майстор-готвачи.
Традиционни ястия като фалафели, дюнери, шиш-кебапи и всякакви видове мезета се предлагат вече навсякъде по света, но няма нищо по-хубаво ако ги консумирате в естествената им среда, а именно в някоя от държавите от Арабския свят.
Причината за това се крие във факта, че не само продуктите за приготвянето на арабските специалитети са важни, но и техните уреди, някои от които няма къде другаде да срещнете.
Така например там широко разпространени са съдове като кескес (кускусиера или специален съд за приготвяне на марокански специалитети от кускус), мехраз (бронзово хаванче за счукване на подправки или ядки), макла (дълбок тиган) и др.
Може би най-интересният уред обаче е т. нар. тажин, който представлява глинен съд с конусовиден капак, предназначен за по-продължително задушаване на ястията.
В него се приготвят много арабски специалитети, които носят същото име като съда, в който са приготвени. Ето една традиционна рецепта за тажин:
Тажин с пилешко месо, мед и круши
Необходими продукти: 1 ч. л. пресен сок от джинджифил, 2 глави ситно нарязан лук, 6 с. л слънчогледово олио, 1 цяло пиле, 2 пръчки канела, 6 стръка кориандър, 5 круши, 2 с.л. масло, 4 с. л. мед, 2 с. л. портокалова вода, сол и бял пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Тажинът се загрява и в олиото се запържва лука, и нарязаното на 8 части пиле. Добавя се канелата, сол и бял пипер на вкус, джинджифила и стръковете кориандър.
Изсипва се 1 ч. ч. вода. Ястието се оставя да къкри около 40 мин. Отделно крушите се нарязват и се карамелизират в маслото и меда на слаб огън.
Към тях се добавя портокаловата вода. Така приготвените круши се слагат в тажина, смесват се с останалите продукти и след като стръковете кориандър за извадени, ястието е готово за сервиране.
Вижте още неустоими рецепти за ястия, приготвени на тажин: Кофта Тажин, Агнешко с нахут в тажин, Тажин с телешко месо, Пиле със зелени маслини в тажин.
Коментари