1. В повечето рецепти за сладкиши не е определено количеството на брашното. Там, където е определено точно, се прима за около. Това е така заради големината на яйцата, гъстотата на киселото мляко и сметаната;
2. Содата бикарбонат се размесва с брашното или с киселото мляко;
3. Амонячната сода се разтваря с малко оцет или лимонов сок;
4. Лимоновата кора се настъргва на дребно ренде;
5. Ако масленият крем се пресече, леко се затопля на котлона и продължава да се бие;
6. Когато се слагат плодове върху тестото (настъргана ябълка примерно), първо се поръсва с малко счукани орехи;
7. При разбиването на белтъците се слага щипка сол;
8. Блатовете на тортите се разрязват студени и тогава се намазват с крем;
9. При изпичане на торти, пити, баници, сладкиши фурната винаги трябва да бъде предварително загрята до желаната температура;
10. Когато брашното се добавя към сладкиша, винаги се пресява;
11. Брашното се прибавя по малко в сместа до желаната гъстота, а не изведнъж;
12. Крокан се приготвя, като захарта се слага в алуминиев съд с малко вода. Слага се на котлона и когато се получи желаният тъмен цвят, се изсипва в намазана с мазнина плоча или дъска;
13. Бадемите се белят, като се поставят в съд с вода и леко се сваряват, докато обвивката започне да се отделя;
14. Портокалови кори за сладкиши се приготвят, като се изваряват три пъти и всяка вода се изхвърля. Прибавя се захар и се варят. На другия ден се досваряват на гъсто сладко. Съхраняват се в буркани до 1 година.
Коментари