gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вълшебството на пчелния прашец

Вълшебството на пчелния прашец

Пчелен прашец
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Пчелният прашец е пряк продукт на цветния прашец. Цветният прашец представлява мъжките полови клетки на растенията, които се намират в тичинките. Пчелите събират пчелния прашец като едновременно с това опрашват растенията.

Прашецът полепва по тялото и краката на пчелите, които овалвайки го в малко пресен мед и нектар правят топчета. Всяко топче е с тегло 5-6 микрограма и съдържа около 100 000 поленови зърна. След описаната последователност от дейности ги поставят в кошнички, които се намират на задните крачка на пчелите.

Пчелният прашец е прекрасно лекарство, изключително полезен като хранителна добавка, известен лек още от древни времена. За съжаление повечето от приложенията му доста често се пренебрегват.

Считан е за една от най-питателните храни, тъй като съдържа почти всички хранителни вещества, необходими за човешкия организъм. Прашецът, събиран от пчелите, е богат на протеини (приблизително 40% протеини), аминокиселини, витамини, включително витамин В комплекс и фолиева киселина.

Пчелният прашец повишава енергията ни. Въглехидратите, протеините и витамините спомогнат да се чувстваме във форма през целия ден. Често намира приложение в продуктите, които се използват за лечение на възпалителните процеси на кожата, като псориазис или екзема. Аминокиселините и витамините защитават кожата и спомагат за регенерирането на клетките.

Пчелният прашец има високо съдържание на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни ефекти върху тъканите на белите дробовете и предотвратяват наченките на астма.

Прашецът редуцира наличието на хистамин и влияе благоприятно върху повечето от алергиите. Всичко, от астма и алергии до проблеми със синусите, може да се лекува с помощта на прашеца. Тези данни доказват, че пчелният прашец е ефективен срещу широк кръг от заболявания, свързани с дихателната система.

Прашецът съдържа ензими, които помагат за храносмилането.

Прашецът е добър за чревната флора и укрепва имунната система. Според здравните експерти пчелният прашец има свойства, които защитават организма от вируси.

Пчелни продукти

Също така той е богат на антиоксиданти, които предпазват клетките от вредното окисляване на свободните радикали. Използва се за лекуване на пристрастявания и различни вредни желания чрез потискане на импулси.

Пчелният прашец съдържа големи количества рутин, антиоксидант биофлавоноид, който заздравява капилярите, кръвоносните съдове и нормализира нивата на холестерола. Неговите анти-съсирващи способности могат да спомогнат за предотвратяването на сърдечен удар.

Мъжете, които страдат от доброкачествена хиперплазия на простатата, могат да получат облекчение като ползват пчелен прашец. Друга безценна негова функция е, че и възстановява функциите на яйчниците. Освен като хормонален стимулант, той е и чудесен афродизиак.

Пчелният прашец действа по-бързо, когато се консумира с друга храна и най-вече с плод, или разтворен в малко кисело мляко. Добре е да знаете, пчеларите са намерили начин да събират част от този прашец, без да нарушават балансът на пчелните семейства за да можем и ние да се възползваме от това чудо на природата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest