Кулинарният панаир Етнокухня на колела в Пловдив днес (15-ти май) продължава със специалитетите от еврейската кухня. Кемперът на инициативата днес ще е спрян на площад Цар Калоян и ще представя на пловдивчани и гости на Града по тепетата традиционни за еврейската общност ястия.
Тази вечер посетителите на проявата ще могат да похапнат еврейски соленки, баница с патладжани, известна като Пастел, желиран петел. На вниманието им ще бъдат представени още студени супи и баница с картофи и сирене, наричана чукур.
Ще бъде презентиран и популярният еврейски хляб маца. Разбира се, на кулинарния панаир днес няма да липсват и десерти. Пловдивчани ще могат да дегустират крем карамел и други тематични за еврейската кухня сладкиши.
През утрешния ден – 16-ти май, ще е финалът на Етнокухня на колела. Гала вечерята, с която ще се отбележи кулминацията в проекта, ще се проведе в Дома на етносите.
На нея отново ще бъдат представени заедно трапезите на руската, турската, арменската и еврейската общност у нас. Очаква се този път обаче да бъдат показани специалитети и от гръцката кухня.
Коментари