Храната ни говори много за това кои сме. Вкусното за една култура е отвратително за друга. Един европеец би потръпнал пред варен прилеп или недоразвит пачи ембрион, а суровите стриди и синьото сирене биха отвратили местен от Нова Гвинея.
Определено обаче има най-големи различния между вкусовите предпочитания на Запада и Изтока. Във Виетнам можете да срещнете в менюто на ресторант костенурка, маймуна, месо от таралеж. Често се предлагат и специалитети от змии.
Един такъв кулинарен шедьовър е суровото сърце от змия. Сервитьорът убива змията пред клиента, за да може деликатесът да е съвсем пресен. Забива се нож в змията и бързо я убива. След това източва кръвта в чаша оризово вино.
Сърцето пък поставя в шот, докато още бие. Долива съда с прясната кръв и оризовото вино и го поднася на най-уважавания гост на масата. Местните вярват, че сърцето дава мъжество и сила.
Производството на така нареченото Змийско вино, също е характерно за Виетнам. Вярва се, че тази екзотична напитка помага при много болести като бронхит, заболявания на костите и болки в гърба.
Но змиите не са единствените животни, смятани за лечебни. Прави се вино и от други животни като скорпиони, гарвани и гущери.
Похапването на кучешко месо също е характерна кулинарна традиция за Виетнам. На пазарите в Ханой кучето е честа храна. Онези, които развъждат палетата за консумация, твърдят, че месото е безопасно и вкусно. Виетнамците вярват още, че кучешкото носи късмет и повишава потентността.
Коментари