Канистел или яйчен плод е с размерите на ябълка и е с жълтеникав до оранжев цвят. Има малка мека пулпа, подобна по външен вид и текстура на варен яйчен жълтък, откъдето идва и едно от имената му.
Плодът Канистел произлиза от Мексико и Централна Америка и сега се отглежда и в други тропически региони, включително Югоизточна Азия и части от Африка. Спокойно може да се консумира в пресен вид, но се използва и за десерти и печива.
Канистелите са богати на ниацин и каротин (провитамин А) и имат задоволително ниво на аскорбинова киселина, а също и калций и витамини С. Благодарение на това този плод носи някои предимства за организма ни. Канистеловите плодове помагат за понижаване на кръвното налягане. Това се дължи на високите нива на минерали, присъстващи в плодовете. Добър помощник е в предотвратяването и елиминирането на различни възпаления в нашето тяло.
Плодът е естествено средство за изчистване на бактериални и гъбични инфекции в тялото, когато се консумира редовно. Канистелът има високи нива на желязо, което повишава нивото на кръвта в организма и предпазва от анемии. Силно препоръчително е да се яде от жени с тежко кървене по време на менструалния цикъл и след раждането.
Този тропически дар помага за укрепване на костите при деца, възрастните и тези, които страдат заболявания, свързани с тях. Това е така, защото плодът съдържа високи нива на калций и фосфорни минерали, които са полезни за костите.
Консумиран редовно предотвратява разпространението на ракови клетки.
Естествено средство е за лечение на грип и кашлица. Това е възможно благодарение на високото съдържание на витамин С, който елиминира симптомите, свързани с простудни заболявания. Много полезен е за хора, склонни към алергии, тъй като намалява шансовете за развитие на алергични реакции. Благодарение на минералите, съдържащи се в канистела, той е ефективно средство за премахване симптомите на артрита.
Коментари