Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лимоновата кора и нейни приложения, за които вероятно не знаете

Лимоновата кора и нейни приложения, за които вероятно не знаете

Мария СимоваМария Симова
Автор
50621k
2 от 3 Снимки

В домакинството


1. Като препарат за дезинфекция на кухненски повърхности
Освен лечебни, лимоновата кора има и антибактериални свойства. Перфектна е за почистване на кухненска дъска за рязане, защото не е препоръчително тя да си чисти с химически средства. Залейте дъската с вряла вода, след което натрийте повърхността ѝ с половин лимон.

2. За средства за почистване на микровълнови печки
В керамична купа налейте вода до половината на съда и добавете настърганата кора на лимона. Поставете съда в микровълновата фурна на висока температура и включете за около 3 минути да заври. Парата не само ще почисти упоритите петна от вашата фурна, но ще неутрализира неприятните миризми.

3. Премахва котления камък
Ако съдът, в който варите вода, или повърхностите на мивката имат котлен камък, то идеално ще ги изчистите с препарат, приготвен от лимонова кора. В тенджера поставете 300 мл вода, добавете лимонова кора, 2 с.л. сода бикарбонат и 1 с.л. ябълков оцет, щом заври свалете я от котлона, прецедете. Тази течност се поставя в съда, който има котлен камък или заливате повърхностите покрити с такъв, оставете да подейства за 10 минути и изплакнете с хладка вода.

На всеки човек са известни лечебните свойства на лимона и неговият сок, както и че той изобилства от минерали и витамини.

Но преди да изхвърлите лимоновата кора, смятайки че е ненужна, е добре да знаете и някои нейни приложения, които ще ви изненадат.

Тя е изключително полезна за здравето, може да се прилага за разкрасяване или дори за почистване на кухнята. Разгледайте горната ни галерия и вижте къде и как може да приложите лимоновата кора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати