gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Китайска и японска кухня – основни разлики

Китайска и японска кухня – основни разлики

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Колкото и напреднал да е светът ни, често се поддаваме на манипулации. И до днес някои хора не правят разлика между различните видове азиатски кухни, което е непростимо. Може би сме по-скоро свикнали да поставяме по един знаменател китайската и японска кухня, които са твърде различни в своята същност.

Китайската храна е смята за една от най-богатите и разнообразни кухни в света. Тя произлиза от различни райони на Китай и е разпространена широко в много други части на света. Японската, от своя страна, е вкусна, хармонична, естествена - истински рай за стомаха. Освен това е изключително изискана. И китайци, и японци много биха ви се обидили, ако объркате едната кухня с другата.

Повечето традиционни китайски гозби се пържат в дълбок уок тиган. Храната се бърка често, за да не загори в солидното количество олио. За разлика от нея японците предпочитат печене или гриловане на тепаняки. Това представлява плосък грил, върху който храната се пече, а не пържи. По този начин ястието е изпечено сочно отвътре, но добре изпечено отвън. При приготвянето на някои ястия в Япония като темпурата например готвенето става в съдове с гореща мазнина - фритюрници. Това обаче е в изолирани случаи.

Суровата храна е на особена почит в Япония, докато в Китай почти не се среща. Когато храната не е преминала термична обработка, тя се подправя със зелен лук, чесън или други овкусители. Най-известните ястия от японската кухня неслучайно са суши и сашими - при тях рибата е само маринована, но не и готвена.

Основната храна в японската кухня е рибата, пилешкото и телешкото. Китайците, от своя страна, предпочитат основно свинско и телешко месо.

Основни разлики в двете кухни има и при подправките. Докато в едната дадена подправка се счита за ястие, в другата си остава просто подправка. В китайската кухня много често се ползват различни билки и подправки, които придават изцяло нов вкус на храните. В японската кухня се разчита по-скоро на вкуса на самите храни.

Чаят е незаменима част от азиатката кухня. Докато в Китай предпочитат черния чай, то в Япония залагат основно зеления. И в двете култури предназначението му е да подпомага храносмилането. Това е особено важно при консумирането на толкова много пържена и мазна храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати