Нишистето, което се среща естествено в някои плодове и растения като бананите, картофите, зърнените храни и бобовите растения, е полезно за здравето ни. То подпомага организма ни по-лесно да контолира нивата на кръвната захар. Също така заздравява червата и утолява глада.
Учените дълго време изследват потенциалните ползи за здравето на устойчивото нишесте. Това е форма на нишесте, която не се усвоява в тънките черва и следователно се счита за вид диетични фибри.
Мащабно изследване на биофизиците от Университета в Дъблин, Ирландия за ползите на естествената хранителна добавка показва, че има ясни доказателства, че редовният й прием може да ни предпази от диабет именно чрез контрола на кръвната захар.
Също така се предполага, че устойчивото нишесте може да подпомогне чревното здраве и да увеличи чувството за ситост чрез увеличено производство на мастни киселини, които са от изключително значение за цялостното здраве на човешкия организъм, твърдят изследователите.
Знаем, че адекватният прием на фибри – най-малко 30 грама на ден, е важен за постигането на здравословна и балансирана диета, което намалява риска от развиване на редица хронични заболявания, каза Стийси Локър – професор от Дъблинския университет и ръководител на научния екип, провел изследването.
Точно това е и устойчивото нишесте – вид диетични фибри, които увеличават производството на мастни киселини в червата. Освен нашето изследване, още много колеги успяха да докажат, че редовният му прием има различни здравословни резултати върху различни части на тялото, казва още Локър.
Учените работят в посока откриваането на всички евентуални здравословни ползи, които човек може да извлече от консумацията на храни с естествено нишесте. Те са установили, че питателен вид от него се съдържа в бананите. Тяхната констистенция е най-засищаща, а съдържащият се в плодовете калий допълнително усилва ефекта от нишестето.
Коментари