Консумацията на бадеми е препоръчителна за подобряване на мозъчната дейност и физическата активност, но според последно проучване е важен и периодът на деня, в който хапваме от ядките.
Американско изследване на специалисти от университета Пардю, показва, че за да се възползвате от положителните свойства на бадемите, трябва да ги хапвате на обяд.
В изследването са участвали 86 души, като според резултатите паметта на хората, които консумирали бадемите на обяд, се е подобрила в сравнение тези, който ги хапвали между храненията.
Доброволците в проучването били разделени на две групи, като в продължение на 12 седмици първата група е прибавяла шепа бадеми към обедното си ястие.
Втората група не са хапвали от ядките на обяд и в края на изследването при тях е забелязано отслабване на паметта.
Специалистите приписват благоприятния ефект на способността на бадемите да балансират нивата на кръвната захар. Бадемите освен това съдържат магнезий, противодействащ на умората.
Бадемите са отличен източник и на ниацин, който също стимулира мозъчните функции.
Освен че подобряват паметта, шепа бадеми на ден съдейства и за понижаване на лошия холестерол. При високо кръвно налягане също е препоръчително редовно да хапвате бадеми.
Те са богати на калий, който неутрализира негативните свойства от прекалената консумация на сол.
Коментари