Фъстъците са богати на протеини, витамини и фибри. Те съдържат голямо количество мазнини, но повечето от тези мазнините са известни като „добри мазнини“ и всъщност помагат за понижаване на нивата на "лошия" холестерол Фъстъците са и отличен източник на магнезий.
Изследователите са открили, че яденето на фъстъци всеки ден може да помогне за поддържане на здравето на сърцето. Фъстъците съдържат повече протеин от всяка друга ядка и повече от 30 основни витамина и минерала. Те са и добър източник на фибри.
И все пак консумирането на твърде много фъстъци е вредно за здравето ни. Високите количества наситени мазнини могат да доведат до инсулт, инфаркт, храносмилателни проблеми, високо кръвно налягане, запушени артерии и други здравословни усложнения.
Какви са ползите от консумацията на фъстъци?
Понижават нивото на лошия холестерол - фъстъците съдържат голямо количество мононенаситени мастни киселини. Те предотвратяват развитието на коронарна болест на сърцето и намаляват нивото на лошия LDL холестерол и повишават добрия HDL холестерол.
Подпомагат растежа и правилното развитие на организма - фъстъците имат високо съдържание на белтъчини и аминокиселини, които подпомагат правилния растеж и развитието на организма.
Намаляват риска от развитието на рак на стомаха - съдържат голямо количество полифенолни съединения и антиоксиданти, които намаляват рисковете от появата на рак на стомаха. Според някои изследвания, консумацията на фъстъци може да намали риска от развитие на рак на червата с 27%.
Подобряват паметта - ниацинът, наричан също витамин B3, който се съдържа във фъстъците, помага за подобряване на мозъчната дейност и паметта.
Предпазват кожата - съдържат витамин E, който предпазва кожата от вредното въздействие на свободните радикали.
Служат като превенция срещу сърдечни заболявания, вируси и неврологични заболявания.
Фъстъците съдържат витамин B комплекс и много минерали. При жените намаляват риска от образуване на камъни в жлъчката.
Имат позитивен ефект при лечението на депресии - фъстъците съдържат триптофан, който помага за освобождаването на серотонин, увеличава нивото му и възпрепятства депресиите.
По време на бременността намаляват риска от нарушения на невралната тръба у плода. Голямото количество фолиева киселина във фъстъците може да намали риска от раждане на дете с нарушения на невралната тръба с до 70%.
Помагат при отслабване - Според научните проучвания хората, които редовно консумират фъстъци, по-добре поддържат в норма телесното си тегло. Освен това фъстъците намаляват риска от затлъстяване.
Коментари