Кулантро, или още известно като Чадон Бени в англоговорящите Кариби, е билка, която придава много интересен аромат на ястията. Използва се широко в кухнята на Тринидад и Тобаго - всъщност, това е една от ключовите билки в готвенето в тази двойна островна република.
Понякога се използва в азиатското суши. Произхожда от Мексико, Южна и Централна Америка, но също така се отглежда и в Хавай, Камбоджа, Виетнам и Мексико. Расте целогодишно в райони, където климатът е горещ и влажен.
Кулантро или кориандър имат подобен аромат, но едното не е синоним на другото. Те са всъщност далечни братовчеди, но Кулантро е много по-интензивен и мощен /около 8 до 10 пъти по-силен/ в аромата си. Затова и трябва да се използва разумно и внимателно.
Растението има дълги и назъбени листа и цъфти в син цвят. Веднъж цъфнало, започва да губи от вкуса си. Чадон Бени може да бъде превърнат в паста заедно със сезонни зеленолистни. Счита се за задължителна подправка при печене на акула.
Често се добавя към боб и оризови рецепти. Когато е прясно нарязан, може да овкуси месо, морски дарове, зеленчуци и дори плодове.
Приготвен на чай, Кулантро успешно успокоява симптомите на настинка и грип и въпреки силата си облекчава разстроения стомах. Когато се готви, с него е добре да се прибавя в началото, така че да има възможност вкусът му да се отключи възможно най-пълноценно.
Кулантро е много популярна билка в карибската кухня. Там е част от известния зеленчуков микс, наречен Софрито.
Коментари