Еко торбичките в супермаркета вместо найлонови торбички, сортирането на отпадъци, картонените чаши за кафе и сламки и стъклените бутилки вместо пластмаса стават все по-често част от ежедневието ни. Сега можете да се погрижите за околната среда и с помощта на необичайна диета. Тя не само ще ви помогне да отслабнете и да подобрите здравето си, но и ще допринесе за опазването на околната среда.
Какво е климатична диета
Ако искате не само да подобрите здравето си и да отслабнете, но и да мислите за запазването на ресурсите на нашата планета, тогава климатичната диета ще ви хареса. Тя се основава на намаляване на консумацията на определени категории продукти (предимно месо) и въвеждане на сезонна храна в диетата.
Думата „климатарианец“ (т.е. някой, който се придържа към климатична диета) се появява за първи път около 2015 г. Тогава New York Times включи новия термин в списъка си с най-популярните думи, свързани с храната. Изданието посочва, че основната цел на климатичната диета е да предотврати изменението на климата. С всяка изминала година този принцип на хранене набира все по-голяма популярност и през 2023 г. се превръща в истинска тенденция – наред с модата за екологично чисто хранене.
Основният принцип на климатичната диета е въвеждането в диетата на непреработени, екологично чисти храни. В същото време привържениците на тази диета се опитват да сведат до минимум броя на ястията, приготвени от месо и млечни продукти, както и храната, която изисква значителна консумация на енергия по време на транспортиране.
Диетата, съобразена с климата, не е свързана само с консумация на местни, сезонни продукти, но и с това как пазарувате. Например, това включва отказ да се купува храна в пластмаса. Препоръчително е да приемате само онези продукти, които определено използвате при готвене. По-добре е да не изхвърляте остатъците, а да направите подготовка и да ги замразите за в бъдеще.
Кои са климатарианците
Климатарианците са на мнение, че храненето на всеки трябва д ае тясно свързано с екологичната ситуация на планетата. Затова те предпочитат да броят не изядените калории, а въглеродния отпечатък, оставен от продуктите. Купуването на местни зеленчуци и плодове намалява опаковането и транспортирането на храна и следователно намалява вашия въглероден отпечатък. Те се опитват да се придържат към няколко правила, които ще помогнат на тези, които просто решават да променят диетата си:
- Не купувайте продукти, които пътуват на голямо разстояние, за да стигнат до магазините;
- Изберете естествени продукти на растителна основа от местни ферми. Например, по-добре е да купувате яйца от ферми, където пилетата живеят свободно;
- Избягвайте червено месо и храни, които изискват много ресурси: авокадо, бадеми, шамфъстък. Отглеждането на някои видове ядки изисква големи количества вода, а в сухите райони намирането и изисква много ресурси.
Вегетарианци и климатарианци: каква е разликата
Грешка е да се мисли, че тези, които спазват климатичните промени, са вегетарианци. С тази диета не е необходимо напълно да изключвате месото, рибата и млечните продукти от вашата диета. Достатъчно е да намалите консумацията на говеждо и агнешко. Отглеждането на култури за хората е няколко пъти по-ефективно, отколкото да се направи същото за животните и след това да се превърнат в храна. Животинският протеин изисква повече вода и енергия за производството си, отколкото растителният протеин. Освен това животни като кози, крави или овце произвеждат метан, който се отразява негативно не само на изменението на климата, но и на човешкото здраве. Приносът на емисиите на метан за глобалното затопляне е около 5–10%. Освен това неговата парникова активност е 25-30 пъти по-голяма от тази на въглеродния диоксид. Ефектът от намаляването на емисиите му обаче ще се усети почти веднага, тъй като има кратък жизнен цикъл в атмосферата.
По-конкретно за климатичната диета
Сред най-екологичните продукти с най-нисък въглероден отпечатък (които трябва да бъдат включени в климатичната диета) са:
- Органични, местно отглеждани зеленчуци и плодове, включително листни зеленчуци, ябълки, портокали, банани, моркови, целина, лук, картофи, гъби, бамя, броколи и тиква. Изборът на органични храни означава намаляване на пестицидите, добавени в почвата;
- Кълнове и разнообразие от билки като люцерна и бобови кълнове.
- Фасул и бобови растения като леща, черен боб, боб пинто, боб мунг, червен боб, фава боб и органично тофу;
- Пълнозърнести храни като ориз, теф, просо, ръж, ечемик, лимец, фонио и сорго;
- Някои ядки и повечето семена, като орехи, лен, чиа, коноп, сусам, лешници, слънчогледови семки, семки от диня и тиквени семки;
- Диво уловена аншоа, сардини, херинга, риба тон, минтай, треска и пикша. Дивата сьомга и риба тон са някъде по средата, тъй като те все още оказват влияние върху климата, но не толкова, колкото другите морски дарове.
- Морски дарове като миди, миди, стриди и миди;
- Органичното мляко от крави, хранени с трева, е приемливо в умерени количества. Този вид млечен продукт е по-екологичен от пилешкото, яйцата или свинското. Киселото мляко, изварата и крема сиренето имат същото въздействие върху климата като млякото;
- Яйца от свободно отглеждани кокошки;
- Някои видове водорасли;
- Месо от бизони и месо от кокошки или свободно отглеждани говеда в малки количества.
Освен че се хранят с екологични продукти, климатарианците променят и начина си на живот по следните начини:
- Консумирайте разнообразни храни, включително различни източници на протеини (комбинация от растителни и животински протеини). Изследванията показват, че 75% от храната, която ядем, идва от само 12 вида растения и 5 вида животни. Същият този тип хранене има отрицателно въздействие върху нашата екосистема;
- Отглеждайте свои собствени култури в задния двор или зеленчукова градина;
- Пазарувайте от местните фермерски пазари, които предлагат сезонна, местно отгледана продукция, която не изисква транспортиране до отдалечени места;
- Отпадъците се компостират, което помага за възстановяване на почвата и растежа на растенията, а компостът също така намалява нивото на замърсяване на земята;
- Използвайте по-малко пластмаса, като контейнери за храна и бутилки. Вместо това те избират материали за многократна употреба като стъклени бутилки;
- Намалете отпадъците чрез консервиране или замразяване на плодове и зеленчуци.
Храни, които трябва да се избягват
- Ограничете консумацията на говеждо и агнешко, които имат най-голям въглероден отпечатък. Пилешкото и свинското имат по-малко влияние върху климата, но все пак трябва да се консумират умерено. Ако не можете да се откажете от говеждото, изберете месо от местни ферми;
- Ограничете консумацията на произведени в търговската мрежа млечни продукти, включително мляко и сирена като моцарела и чедър;
- Избягвайте някои по-малко устойчиви морски дарове, особено ракообразни, отглеждани във ферми, като скариди, омари и тилапи, отглеждани във ферми;
- Някои ядки изискват повече ресурси от други. Бадемите и шамфъстъците изискват много вода и са трудни за отглеждане в сухи райони. Те са най-неблагоприятни за климата;
- Преработени храни на базата на палмово масло и захар, които са ресурсоемки.
Плюсове на климатичната диета
Всяка година все повече и повече учени стигат до извода, че преработените храни влияят негативно на чревната функция. В резултат на това възникват хронични заболявания и преяждане. Климатичната диета може да подобри общото състояние на организма. Тази диета включва намаляване на количеството преработени храни в полза на естествените. Климатичната диета също насърчава ограничаването на храни с палмово масло и захар. Следователно такава хранителна система намалява риска от затлъстяване и диабет.
Не е нужно да елиминирате нищо напълно при тази диета. Ще бъде достатъчно от време на време да замените продуктите с по-здравословна алтернатива. От време на време можете да ядете месо и млечни продукти.
Няма нужда внезапно да се отказвате от любимите си храни. Същността на диетата е, че промените се въвеждат постепенно. Например, можете първо да смените месните вечери с растителни или да определите, да речем, неделя като ден за климатична диета.
Няма строго меню или набор от правила. Можете да разнообразите ястията в менюто според собствените си вкусове и нужди на организма.
Коментари