gotvach.bg»Статии»Любопитно»Топ 10 от най-интересните древни храни

Топ 10 от най-интересните древни храни

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
88486
1 от 10 Снимки

10. Maccu


Maccu е древно римско ястие, направено от натрошен фава фасул. Първоначално създаден на остров Сицилия, това ястие се разпространило, след като сицилианците били интегрирани в Римската империя. Известни като едни от най-добрите готвачи в Римската империя, обитателите на острова са били запознати с баклата още от далечното минало, въпреки че точната дата е неизвестна. Що се отнася до подготовката, фава фасулът се вари с билки и подправки. Към сместа се добавя зехтин и се яде като супа. Остатъците могат да се ядат като лека закуска (понякога били рязани и пържени, преди да бъдат изядени). Макар и рядко, в съвременна Сицилия някои ресторанти предлагат храната като селска гозба, предназначена за хората, които искат да опитат автентична храна от района.

Въпреки това фава фасулът може да причини заболяване и дори смърт при някои хора, които нямат ензима глюкоза-6-фосфат дехидрогеназа. Някои хора без този ензим не могат да преработват токсините, които унищожават червените кръвни телца.
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

От древните императори, до ресторантите за бързо хранене на съвременния свят, удоволствието от храната винаги е било неразделна част от нашия живот.

Ето 10 от най-интересните древни храни, включително и тези, които могат да ви убият, ако сте един от хората, чието тяло няма специфичен ензим, който да спомага разграждането им. Всъщност става въпрос за една популярна и днес бобова култура, която се готви често дори и в българската кухня.

Разгледайте нашата галерия, за да разберете и как се е казвал първообразът на съвременното песто и от какво точно се е приготвял преди много години вкусният дип.

Ще се запознаете също и с някои от традиционните храни на маите и ацтеките, които могат да се опитат и до ден днешен.

Пригответе се и за малко адреналин в готвенето с една супа, която определено не е по-вкуса на всеки. Говори се обаче, че на нея спартанците държат героичността си в битка.

Приятна обиколка из света на едни от най-древните ястия. Ще ви бъде интересно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати