Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Нашите безценни съвети по случай Деня на здравословното хранене

Нашите безценни съвети по случай Деня на здравословното хранене

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Европейски ден за здравословно готвене и хранене

На 8 ноември отбелязваме Европейски ден за здравословно готвене и хранене. Консумацията на полезни храни намира все по-значимо място в живота на съвременния човек.

Тя не е просто поредната модна тенденция, а начин да запазим теглото си нормално и да се предпазим от редица заболявания, които ни сполитат именно заради неправилния ни избор на меню.

По случай Европейския ден на здравословното готвене и хранене споделяме с вас няколко важни съвета, които ще ви помогнат да имате на трапезата си висококачествена и разнообразна храна.

Някои от тях може и да звучат като клишета, но повярвайте, че ще се почувствате по-добре, дори и ако за седмица се стараете да ги следвате!

- Яжте повече на живата храна и се старайте свежите плодове и зеленчуци да заемат по-голяма част от вашите дневни порции;

- Наблегнете на рибата /най-добре дива риба/ и морските дарове и понижете приема на мазните меса и преработените колбаси;

- Поне веднъж в седмицата си определете ден, в който да не консумирате никакви животински храни;

- Ограничете приема на пържени храни, полуфабрикати, сладкиши с преработена захар, тестени закуски;

- Приготвяйте храната си сами у дома и я овкусявайте със свежи подправки;

Европейски ден за здравословно готвене и хранене

- Ако сте любители на алкохола, намалете неговата консумация. Ако имате възможност, пийте качествено червено вино, но не повече от 1 чаша на вечер;

- Не забравяйте да приемате и по-големи количества вода. На ден се старайте да изпивате минимум 1.5 л течности;

- Избягвайте газираните напитки и соковете с високо съдържание на захар и други изкуствени подсладители. Потърсете тяхна алтернатива в билковите или плодовите чайове, които също са много освежаващи, когато се пият изстудени;

- Откажете се от вредните кулинарни похвати като пърженето. Заложете на готвене на пара, печене, варене, задушаване;

- Пазарувайте от пазари или от домашни стопанства. Така ще се радвате на по-вкусна и качествена храна. Разбира се, най-добре би било, ако сами си отглеждате хранителните продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest