Видове зехтин и употребата им в кулинарията
Vrste maslinovog ulja i njihova upotreba u kuvanju
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Видове зехтин и употребата им в кулинарията

Видове зехтин и употребата им в кулинарията

Видове зехтин и употребата им в кулинарията
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Интересен факт е, че след водата най-употрябваната от човека течност за кулинарни цели е зехтинът. Това изобщо не е случайно, все пак растителното масло, получено от маслините, е едно от най-полезните неща, които можем да намерим в нашата кухня.

Преди да ви представим различните видове зехтин, важно е да се отбележи, че каквото и да ви говорят в магазина или каквото и да пише на етикетите, всяко друго течно масло, получено чрез използването на разтворители, методи на повторна естерификация или чрез смесване с други растителни масла, не се квалифицира като зехтин. Технологията за направата на зехтин е строго определена и, като изключим някои съвременни технологии, не се е променила от хилядолетия.

На първо място, определените разлики във вкуса на зехтина идват от различните сортове маслини, от които се произвежда. Всеки един има своите уникални качесвтва и вкусове, които се отразяват на крайния продукт.

Някои видове зехтин се приготвят чрез смесването на различни сортове маслини, докато други видове, наречени моносортови зехтини, се правят от маслини от един и същ сорт. Разнообразието на вложени маслини, както и зрелостта на плода, са компонентите, които допринасят най-много за вкуса на зехтина.

Три са основните видове зехтин. Това са студено пресованият, пресованият и чистият зехтин. За най-добър се смята студено пресованият зехтин, който се нарича и екстра върджин.

Той е богат на витамини и хранителни вещества. Не се подлага на никаква топлинна или химическа преработка. Добива се от студеното пресоване на изключително качествени маслини.

Видове зехтин и употребата им в кулинарията

Този вид зехтин е чист, неподправен и превъзходен във всяко едно отношение. Съдържа два вида ценни мастни киселини в оптимално съотношение – 80 % олеинова киселина и 10 % линолева. Освен това той е източник на витамините A и E, известни като витамините на вечната младост.

Зехтинът върджин или само пресованият зехтин също се добива от първото пресоване на плодовете и се произвежда без рафиниране. В технически смисъл необработеният зехтин може да има ниво на киселинност до 3%, обаче индустриалната практика в страните производителки е да се поддържа киселинност под 2%. Неговият интензивен аромат варира и вкусът му е по-лек, отколкото на студено пресования зехтин.

Чистият зехтин е смесица от необработен и рафиниран зехтин. Има много ниско съдържание на витамин E. Ето защо производителите добавят нерафиниран зехтин, за да придадат вкус, цвят и аромат на комбинацията.

По-ниското му съдържание на хранителни вещества в сравнение с необработения зехтин го прави по-евтин. Този зехтин не може да се използва за дресинг и е по-подходящ за готвене при по-високи температури.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest