Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Конопен протеин - ползи и употреба в кулинарията

Конопен протеин - ползи и употреба в кулинарията

Конопен протеин - ползи и употреба в кулинарията

Напоследък протеинът на прах набира все по-голяма популярност сред хранителните добавки. Той бива използван от професионални спортисти, хора, които обичат да спортуват и хора, които се хранят здравословно и любителите на кето диетата. Всички хранителни добавки се разделят на няколко типа. Това се отнася и за протеина. Протеинът бива растителен и животински. В тази статия ще поговорим по-специално за растителния протеин и най-вече конопен. Този протеин се усвоява лесно от организма. Всичко, което е важно и трябва да се знае за този протеин, ще научите, ако прочетете статията до край.

1. Технология на конопен протеин

Със сигурност повечето от вас знаят, че конопът е разновидност на канабиса. Въпреки това, конопът не съдържа тетрахидроканабинол. Това е вещество, което води до пристрастяване и има опияняващ ефект.

В състава на това, което израства от конопеното семе, влизат само 3 % от това вещество. Това прави конопа абсолютно безопасен за употреба. Конопеният протеин се прави именно от семената на конопа. За да се направи конопен протеин, семената преминават през следните процеси:

- Първо се отглеждат семената;

- След това се прибира реколтата;

- След това се почиства, като се премахват листата и дръжките;

- След това се подлагат на изсушаване;

- След това преминават чрез пресоване и се извлича мазнината от брашното;

- След това брашното се смила на фин прах.

Коноп

Както сами можете да се убедите, процесът на направа на този протеин е изцяло натурален, и в него не се слагат никакви добавки. Това значи, че конопът е изцяло естествен, без никакви добавки, което го включва в списъка на суперхраните.

2. Съставки и нутриенти на конопения протеин

Аминокиселини - В протеинът, който се получава чрез конопеното семе, влизат всички 9 незаменими аминокиселини.

В конопеният протеин се съдържат и добро количество фибри- В конопеното семе, което не е станало все още на протеин се съдържат 80 % разтворими и 20 % неразтворими фибри. Разтворимите протеини "хранят" така наречените полезни бактерии в нашите черва и забавят или пречат на абсорбирането на холестерола в кръвта. Това предпазва от скокове на кръвната захар;

Ненаситени мазнини - Дори факта, че конопеното семе се пресова, за да се извлекат мазнините от него, протеинът от коноп съдържа 10 % мазнини. В 30 грама протеин от коноп се съдържат 3 грама ненаситени мазнини.

3. Здравословни ползи от конопения протеин

Ползите за здравето от този протеин са много. Ето и кои са те:

Смути с конопен протеин

Участва в изграждането на мускулите ни и помага за тяхното възстановяване;

Подпомага по-бързото сваляне на натрупаните килограми;

Значително подобрява храносмилането:

Редуцира рисковете от сърдечно-съдови болести;

Помага за по-доброто настроение, дава енергия и прави съня по-качествен;

Конопеният протеин е полезен, защото подсилва имунната ни система;

Помага на косата да бъде по-здрава и подхранва скалпа.

4. Употреба на конопен протеин в кулинарията

С помощта на конопения протеин можете да си приготвяте веган смутита, диетични салати, различни мусове, кето десерти и всякакви кето рецепти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest