Ласи е традиционна напитка от индийската кухня, която всъщност е характерна и за много райони от Южна Азия. Ласи напомня на добре познатия ни айрян, тъй като се прави от кисело мляко и вода. Но се различава от балканската млечна напитка по това, че съдържа източни подправки или плодове.
Ласи може да бъде както със сладък, така и със солен вкус. При първия случай към млякото се добавят тиква, ягоди, малини, праскови, манго както и подсладител. Получава се изключително освежаващо лятно питие. Вариант е и да подправите ласи с малко куркума, кимион, черен пипер, резене или шафран.
Днес Ласи можете да си поръчате във всеки индийски ресторант, но не е никак сложно да си приготвите това божествено разхождащо питие у дома или дори в офиса. Направата му е изключително бърза и не изисква сериозни кулинарни познания. Достатъчно е да работите с качествени продукти.
Ето и една неустоима лятна рецепта за индийско ласи:

Ласи с кайсии
Необходими продукти: 500 г кисело мляко, 500 мл вода, 3-4 кайсии, 2 с.л. мед, 1 щ. куркума, лед
Измийте кайсиите и ги нарежете на кубчета. В блендер смесете плодовете с водата, киселото мляко, подсладителя и куркумата. Добавете 2-3 кубчета лед и пасирайте до получаване на гладка консистенция. По желание поднесете напитката ласи с пресни листенца мента.
Не пропускайте да опитате още:
- манго ласи;
- солено ласи;
Коментари