В течение на много векове традиционното здравословно хранене избавя от болести и удължава живота на жителите на слънчевото крайбрежие на Средиземно море.
Медиците, изследвали този феномен, стигнали до извода, че използването на кулинарните рецепти, обичайни за тези страни, може да промени живота и на всички останали хора по света.
Преди 20 години Американският конгрес със специален декрет утвърждава принципите на средиземноморската диета като „златния стандарт" на здравословното хранене. Доказано е, че спазването й води до намаляване на холестерола, отслабване, профилактика на остеопорозата.
В резултат на това е създадена схема на хранене, известна като „Средиземноморската пирамида“. В основата й преди всякаква храна стои ежедневната физическа активност, която е първото и най-важно условие за справяне с излишните килограми и болестите.
След нея, т. е. с най-голям дял в менюто, са богатите на въглехидрати зърнени храни - паста, ориз, кускус, полента (ястия от царевично брашно), пълнозърнести хлебчета. Ако това ви се струва странно, имайте предвид, че в Италия никога не приготвят спагетите с тежък сметанов сос, а с богатите на ликопен доматени сосове. Италианската пица също се различава твърде много от нашенската: тестото й е съвсем тънко и хрупкаво.
Следващото по популярност място в ежедневното меню заемат плодовете, богатите на антиоксиданти зеленчуци, бобовите растения и ядките. В повечето средиземноморски страни за десерт се хапва само плод. Варивата и ядките са богати на фибри и се радват на голямо разнообразие в менюто: грах, зелен фасул, леща, кедрови ядки, бадеми, лешници, орехи.
Следващото стъпало от пирамидата е заето от зехтина. В страните от този региони зехтинът се използва както за подправяне на салати, така и за готвене на всички ястия, които изискват мазнина. Така той замества много по-калоричните масло и животинска мас. Освен това зехтинът е бог на полезни мастни киселини. В ежедневно хранене са включени също млечни продукти особено сирене (предимно най-диетичното козе) и кисело мляко.
На по-горните нива на пирамидата се намират храни, които трябва да се приемат два-три пъти седмично. На първо място рибата, богата на омега-3 мастни киселини, които намаляват лошия холестерол. Следват я птичето месо и яйцата, които са богати на протеини и бедни на калории. На върха на пирамидата се намират сладкишите, а над тях - червените меса. Жителите по средиземноморското крайбрежие ги консумират един-два пъти месечно.
Това, което прави средиземноморската диета още по-привлекателна, е правилото да се пие по една чаша червено вино на ден от жените и по две - от мъжете. Всъщност виното е богато на флавоноиди, които са силни антиоксиданти.
Коментари