Храната има мощен ефект върху нашия мозък. "Ние обаче понякога мислим, че мозъкът е отделна система от останалата част от нашето тяло", казва Диана Първис Джафин, директор на Института за мозъчна ефективност в Тексаския университет в Далас.
Тя и други учени са склонни да поправят тази погрешна концепция, подчертавайки нарастващото изследване, което показва, че определени храни могат да помогнат за поддържане на психическата острота и за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания.
Сега ще Ви запознаем с 6 от най-полезните храни за мозъка.
1. Рукола
Проучване е установило, че хората, които приемат 1-2 порции зеленолистни зеленчуци на ден, имат когнитинвните способности като на 11 години по-млад човек, който не приема зеленолистни.
Сред зеленините, руколата е сред най-хранителните. Съдържа полезни съединения, които увеличават притока на кръв в мозъка чрез разширяване на кръвоносните съдове (руколата също понижава кръвното налягане).
2. Боровинки
Боровинките са единствените плодове, които могат да си спечелят специално място в здравословното хранене за мозъка. Изследвания показват, че могат да понижат риска от болестта Алцхаймер с до 53 %.
Въпреки че всички плодове са изключително полезни, боровинките са особено богати на флавоноиди и антиоксиданти, които могат предпазят мозъка от оксидативен стрес и да укрепят мозъчните клетки. Приемайте по ½ чаша боровинки за деня.
3. Яйчен жълтък
Една много добра причина да приемате жълтъци! Яйчният жълтък е богат източник на холин, витамин В-комплекс, който повишава здравето на мозъка.
"Холинът се превръща в ацетилхолин, невротрансмитер, който поддържа паметта ви и позволява на мозъчните клетки да комуникират по-ефективно", казва Макданиъл. Изследванията показват, че повишеният прием на холин е свързан с подобрена когнитивна функция, включително подобрява паметта. Приемайте по 1 яйце на ден. Яйцата са сред най-добрите храни за мозъчното здраве.
4. Зехтин
Изследователите от Темпъл Университет, откриха, че консумирането на допълнително необработено маслиново масло може да подобри паметта и учебната способност, както и да намали образуването на двата маркера на Алцхаймер (амилоид-бета плаки и неврофибрилни възли).
Въпреки че точният механизъм е неясен, антиоксидантният олеконант, открит в маслиновото масло, може да изиграе много важна роля! Консумирайте висококачествен органичен зехтин, по 1 с.л. на ден.
5. Сьомга
Сьомгата е богата на така важните за мозъка омега-3 мастни киселини и докозахексаеновата киселина – най-важната мазнина, която се съдържа в мозъка. "Омега-3 спомагат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес в мозъка, които могат да играят роля в развитието на болестта на Алцхаймер", обяснява Макданиъл.
6. Орехи – върховната храна за мозъка
Неслучайно орехите приличат и имат формата на умален вариант на мозъка, здравословните натурални мазнини в орехите са от голяма полза за него.
Орехите са с високи съдържания на алфа-линоленовата киселина, омега-3 мастни киселини. Изследване показва, че ниският прием на омега-3 може да бъде свързано с депресия и когнитивна дегенерация. Следователно приемането на шепа орехи редовно може да запази духа и да поддържа сивите клетки в добро състояние.
Консумирайте всеки ден от тази суперхрана и резултатите съвсем скоро ще са налице!
За да функционира нормално нашето тяло, то се нуждае от балансирана храна, достатъчно време за почивка и положителни емоции. Това важи в пълна сила и за мозъчните клетки, които са неизменна част от целия ни организъм. Консумирайте изброените храни, най-добри за мозъчното здраве.
Коментари