Gotvach.bg»Статии»Диети»Основни принципи за комбиниране на храните

Основни принципи за комбиниране на храните

Разделно хранене

Правилното комбиниране на храните е гаранция за пълноценно усвояване на хранителните вещества от организма. Има храни, които при комбинирането им затрудняват храносмилателния тракт и той не ги обработва правилно.

При такива случаи може да остане необработена храна в стомаха, което се отразява неблагоприятно върху цялостното състояние. Разделното хранене е начинът да се предотвратят тези състояния.

Ще Ви предложим няколко бързи съвета как да комбинирате храната си.

Плодовете се ядат отделно

Основни принципи за комбиниране на храните

Плодовете ферментират много бързо, особено ако попаднат в кисела и топла среда, каквато е средата на нашия стомах. За да премине през стомаха един плод, му трябват около 30 минути. На една свинска пържола са нужни около два часа. Ако тези две храни се консумират заедно, плодът ще остане по-дълго в стомаха и ще ферментира. Изключение от това правило правят бананите и ябълките, които преминават процес на ферментация по-бавно.

Мазнини се комбинират само със зеленчуци без нишесте

Примерно - може да се консумират заедно маслини и ядки. Кои са зеленчуците без нишесте? Това са всички без картофите, тиквата, кестените, грахът, артишокът и царевицата. За да не се усеща глад, може да се прибавят зеленчуци, съдържащи фибри. При изготвено меню, в което присъстват продукти с нишесте, може да се направи комбинация със зеленчуци с протеини като броколите и къдравото зеле.

Само една протеинова храна на едно хранене

Комбиниране на храни

Трябва да се избягва хранене със следните примерни храни: стек и яйца, боб и пиле или друго месо и морски дарове и други от този порядък. Това ще доведе до прекомерно претоварване на организма и той няма да успее да се справи с протеиновата бомба.

Да не се комбинират протеини с нишесте

Комбинацията от пиле и ориз, паста, месо и млечни продукти, които толкова често са в менюто ни, не е добра идея. Риба и киноа също ще затрудни организма.

Бобовите растения съдържат протеини и нишесте, които затрудняват храносмилателните процеси, те трябва да се консумират със зеленчуци без нишесте.

Лошо комбиниране на храни
Снимка: Зорица

Основни принципи на менюто с правилно комбинирани храни

- За всяко хранене се избира един основен продукт. Всеки протеин или храна с нишесте се комбинира със зеленчук без скорбяла;

- Добре е да се добавят малки количества неутрални продукти като нерафинирано масло, лимони, немлечни продукти;

- При желание да се добави друга храна, различна от основната, тя не бива да надвишава 10% от обема на общата храна;

- Плодовете се ядат самостоятелно между отделните хранения, най-добре 30 минути преди основното хранене.

Ако се спазват правилата за комбиниране на храни, положителната промяна скоро ще бъде видима.

Вижте още полезно за:

- План за разделяне на храните според д-р Хей;

- Умно комбиниране на храни;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest