gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За и против пикантината

За и против пикантината

Пикантина

Подправката Пикантина представлява микс от сушени зеленчуци и подправки, характерни за нашата географска ширина. Предлага се в сушен вид под формата на кубчета или на прах, които се добавят към храната в процеса на нейното подготвяне и подобряват вкусовите качества на готовото ястие.

Полезни свойства на готовите миксове Пикантина

Популярните и традиционни за кухнята ни подправки, които включва пикантина, са съобразени с вкусовите качества на българина, балансирани са като състав и дават възможност да се подправи всяка гозба, така че да добие свеж аромат и вкус. Подправките Пикантина могат да се добавят практически във всяко ястие като овкусител. Храната, подправена с пикантина, е наистина много вкусна, а готовите кубчета улесняват приготвянето на почти всички храни, съкращавайки времето за готвене.

Вреди на подправката Пикантина

Глутамат

Има много мнения против използването на готовите подправки. Защо? Причината е, че те съдържат и много подобрители, които не носят никакви ползи за храненето ни, а един от тях - мононатриевият глутамат, е дори опасен за здравето. Той уврежда мозъка и може да доведе до Алцхаймер.

Наричат го вече вкусът, който убива.

Мононатриевият глутамат попада в списъка на храните с пристрастяващ ефект, защото има леко адиктивно действие. Според много потребители масовото му предлагане изобщо не е случайно. Действието на микса е по правилото: най-добрият клиент е зависимият клиент, защото ако владееш вкуса на клиента, владееш самия клиент. Но това става на много висока цена.

Мононатриевият глутамат убива невроните в мозъка и предизвиква ендокринни разстройства у хората и животните. Този овкусител се свърза и с така наречения синдром на китайския ресторант, тъй като се използва в големи количества в китайската кухня. Симптоми, които могат да се появят, са парене и сърбеж по лицето и гръдния кош, сърцебиене, слабост, виене на свят, разстройства в съня, промени в зрението и други. Овкусителят влияе отрицателно на имунната система, като я отслабва.

Използването и изключването на подправката Пикантина - лично решение на всеки

Универсална подправка Пикантина

Подправката Пикантина, сухи супи, подправката вегета и всички производни, бульони със съдържание на „натурални” съставки - това са храните, в които се съдържат най-големи количества мононатраев глутамат.

Решението да се изключи тази съмнителна подправка от личния хранителен режим или да се поддадем на вкусното и улесняващо ни предложение на хранителната индустрия, е лично. Информираният човек взима информирано решение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest