Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайни за пухкав домашен кекс

Тайни за пухкав домашен кекс

Пухкав домашен кекс
Силиконова форма за кекс Замък
Препоръчано за теб:
Силиконова форма за кекс Замък
13.50 лв.
Виж ››

Случвало ли ви е кексът да изглежда бухнал и пухкав, докато е във фурната, но в мига, в който го извадите, да спадне и да изгуби напълно предишния си апетитен вид? Ако отговорът е да, значи сте на точното място. Приготвили сме ви няколко тайни, които ще ви помогнат да направите истински бухнал и пухкав домашен кекс.

Следвайте стриктно рецептата

Знаем че голяма част от вас предпочитат да мерят продуктите на око или разчитат на инстинктите си, но сладкарството е точна наука, в която резултатът се определя от количествата на материалите - ако те са в повече или по-малко, шансът за провал е гарантиран. Затова мерете всяка една съставка и следвайте рецептата.

Пресявайте брашното

Ако искате бухнал и пухкав кекс, пресявайте брашното.

Продуктите трябва да са със стайна температура

Домашен пухкав кекс

Особено яйцата. Не очаквайте да използвате яйца, току що извадени от хладилника и кексът ви да се получи. Същото важи и за маслото и прясното мляко. А водата, която използвате, трябва да е хладка.

Съдове

Винаги използвайте сухи съдове.

Бъркане

Бъркането винаги се извършва в една и съща посока. За да стане кексът бухнал, той трябва да се бърка дълго, затова използвайте миксер. С миксерът бъркането не само ще стане по-бързо, но и крайният резултат ще е много по-хубав. И пак напомняме - бъркайте в една посока.

Фурната

Вкусен пухкав кекс

Задължително загрявайте предварително фурната на определената температура. Не слагайте кекса преди фурната да е достатъчно загряла. Когато поставяте кекса в нея, се старайте да е по-средата ѝ, за да се изпече равномерно.

Печене

Много важно е да следите кекса през цялото време на печене. Първите 20-тина минути не отваряйте фурната. Когато кексът започне да се надига и из кухнята се разнесе приятен аромат, може да понамалите градусите и да проверите дали е готов чрез клечка за зъби.

Изваждане

Изваждайте кекса от формата, едва след като е изстинал. В противен случай рискувате да се разпадне. Също така каквито и глазури да му правите, с каквото и да го поръсвате, трябва да го правите, когато кексът не е топъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest