Националната руска кухня е оригинална и характерна като всяка друга. Тя се формира под влияние на природни, социални, икономически и исторически фактори. Като една от най-колоритните кухни в света, руската има основна характеристика - използването на изобилието от продукти за готвене. От само себе си се разбира, че в хода на своята дълга еволюция руската кухня е усвоила най-добрите традиции на други народи, но въпреки това е успяла да запази основите си, свои характерни национални черти:
- изобилие от третирания;
- разнообразие от леки закуски;
- голям набор от тестени продукти;
- особеността на първите ястия;
- разнообразие от рибни и гъбени ястия;
- широко разпространено използване на зеленчуци и и туршия от гъби.
В Русия се сервират три ястия за обяд: първо - борш (това е супа, приготвена от месо, зърнени храни и зеленчуци); второ - месо или риба с гарнитура (зърнени храни, картофи, задушено зеле, макаронени изделия); трето - напитки (компот, желе, сок или плодова напитка).
Отделно меню Закуски - асортиментът им е богат - това са палачинки с хайвер, кисели краставички, кисело зеле и кисели зеленчуци, както и салата от краставици и домати, подправени със заквасена сметана, месо, зеле и картофи.
За руската кухня е характерно да се създават на базата на различни продукти цели групи от оригинални ястия, които я прославят по целия свят. И днес в руската кухня има най-широк асортимент от борш, рибна супа, месо и сметана - само около 60 вида. Интересна група са студени супи - oкрошка, ботвини, супа от цвекло.
Руският народ, много по-рано от другите народи, е изобретил метода за приготвяне на дрожди, поради което в руската кухня има толкова сладкиши и тестени изделия: торти и пайове, хлебни сладки, рула, понички, палачинки и различни други сочни сладкиши.
Друга характеристика е изобилието от ястия от различни зърнени култури: зърнени храни, гарнитури в комбинация с мляко, извара, зеленчуци, риба, яйца. Сред изобилието от зеленчукови ястия първенството води зелето. Не по-малко популярни от древни времена са краставицата и ряпата. По-късно в менюто навлизат ястия от тиква, тиквички и патладжан, през XVIII век- картофите, през XIX век - доматите. При плодовите закуски не може да не забележите обелени ябълки.
От древни времена в руската кухня има ястия от говеждо, агнешко, свинско, птиче, а също и от животински продукти - мляко, сметана, заквасена сметана, извара.
Големите гори на Русия са се превърнали в източник на мед, ядки, гъби, билки, боровинки и дивеч: зайци, диви гъски и патици. Изобилието от резервоари са допринесли за създаването на много рибни ястия.
Типични за руската кухня са ястията от карантия: език, черен дроб, бъбреци; аспик; използването на подправки - копър, магданоз, дафинов лист, чесън, лук, целина, горчица, хрян.
Първоначално руските сладки напитки са плодови напитки, компоти, квас.
Една от характеристиките на руската кухня е разнообразието от методи за топлинна обработка на продуктите. Най-известните са готвене, задушаване, печене, пържене. Руската печка съществува от около 4 хиляди години. Приготвяли са се специални ястия в глинени и чугунени съдове - съдовете имат специален вкус и аромат.
Прасенца, птици, пилета, големи парчета месо също са приготвяни във фурната. От XVIII век е известна огнената пещ и съответно нови ястия.
Говорейки за особеностите и образуването на съвременната руска кухня, трябва да се подчертае, че с използването на рецепти от други народи руският народ използва собствените си методи и технологии за готвене, които се предлагат в руските ресторанти. Оттук е и специалния и уникален вкус на ястията. Ето защо руската кухня е вкусна и оригинална!
Коментари