В началото картофите били смятани за отровни и се използвали основно като цвете за украса. Един ден готвачът на тираничен управник решил да го отрови, като използва корените на растението и приготвил превкусно блюдо.
Поднесъл го на господаря и тихичко зачакал кончината му. След обилния обяд бил привикан в покоите на тиранина, похвален бил пред всички, сдобил се с купища привилегии и обявен за най-изкусен майстор. Така всички разбрали, че въпросното отровно растение всъщност е повече от вкусно и полезно.
Въпреки че картофите са познати на съвременния свят отпреди 10 000 години, все още остават доста въпроси, свързани с тяхното съхранение.
Ето кои са златните правила, за да имате здрави и качествени картофи вкъщи:
1. Внимавайте с температурата
Съхранявайте картофите в проветриви и хладни помещения, но не прекалено студени, за да не замръзнат. Когато се съхраняват между 6-10 ° C, суровите картофи ще останат свежи в продължение на месеци, без да се развалят. Съхраняването на картофите при тези условия може да помогне да се забави образуването на кълнове върху кожата, което е един от първите признаци на разваляне. Съхраняването при по-ниски температури спомага и за запазването на съдържанието на витамин С. Проучванията показват, че картофите, съхранявани при по-ниски температури, са съдържали в продължение на 4 месеца съдържание на витамин С до 90%, докато тези, съхранявани в по-топли помещения, са загубили почти 20% от витамин С.
2. Пазете картофите от пряка светлина
Когато картофите са изложени на светлина, тяхната кожа става зелена и особено токсична. Ако забележите, че зеленият цвят е обхванал целия продукт – веднага го изхвърлете. Веществото, което е причина за подобен цвят, се нарича соланин. Той е опасен за здравето, отровен е и дори при дълбоко изрязване в картофа.
3. Не съхранявайте картофите във фризера или хладилника
Екстремно ниски температури могат да причинят т.нар. студено индуцирано подслаждане. Това се случва, когато част от нишестето се превръща в редуциращи захари. Редуциращите захари могат да образуват канцерогенни вещества, известни като акриламиди, когато са пържени или изложени на много високи температури на готвене, затова е най-добре да запазите нивата ниски.
4. Поставете картофите в отворена купа или хартиена торбичка
Картофите се нуждаят от въздушен поток, за да се предотврати натрупването на влага, което може да доведе до разваляне. Най-добрият начин да се позволи свободното движение на въздуха, е да се съхраняват в отворена купа или хартиена торбичка.
Не ги съхранявайте в херметически затворен контейнер без вентилация, като например пластмасова торба с цип или капак от стъкло. Без циркулация на въздуха, влагата, освободена от картофите, ще се събере в контейнера и ще стимулира растежа на мухъл и бактерии. За да съхраните по-дълго картофите, можете да си ги поставите във вода в в отворена купа или в хартиена торба или друг контейнер с отвори за вентилация. Това помага да се предотврати натрупването на влага, което води до разваляне.
5. Не мийте картофите, преди да ги обелите
Колкото и изкушаващо да изглежда да премахнете натрупаната кал, можете леко да ги изчеткате със суха четка. Миенето трябва да става единствено и само след обелване на кожата. За да не почерняват, докато ги сготвите, оставете обелените картофи в купа, пълна с вода, която да ги покрива напълно.
6. Почиствайте редовно прорасналите картофи
При по-големи количества картофите често прорастват. Редовно преглеждайте дали има израстъци и ги отстранявайте. Друг изпитан трик е да поставите една ябълка в близост до мрежата с картофи. Тя ще помогне те да останат пресни и да се развалят по-бавно.
Коментари