Когато усетите първите признаци на болки в гърлото, е необходимо да се вземат спешни мерки за лечение на заболяването. Само тогава ще бъде възможно да се спре възпроизводството на вредни бактерии. Разбира се, това не изключва и посещение на лекар и прием на предписани от него лекарства.
Но, за да се подсигури ефектът, препоръчваме домашни рецепти за лечение на ангина в домашни условия. Те ще ви помогнат да се елиминират местните прояви на заболяването и ще са отлично допълнение към комплексната терапия.
За това лечение имате нужда от цвекло. Той е невероятен кореноплоден зеленчук, който не само лесно може да се справи с възпалено гърло, а той на практика е отлично средство за възпалено гърло.
Свойствата на цвеклото
- намалява възпалението и облекчава оттока на гърлото;
- има осезаем антимикробен ефект;
- облекчава болката;
- увеличава еластичността на капилярите и нормализира кръвоснабдяването;
- омекотява задръстванията и облекчава гнойната плака;
За лечение се използва пресен сок от цвекло. Той се получава с помощта на сокоизстисквачка, блендер или ренде, а резултатът няма да ви накара да чакате дълго.
1. Ефективна рецепта за възпалено гърло
Смесете 200 мл сок от цвекло с 1 с.л. ябълков оцет. Получената смес се нагрява на водна баня или в микровълнова печка до 30-35 градуса. Почиствайте гърлото си с тази смес най-малко 6-7 пъти на ден, до пълно възстановяване;
2. За гнойна ангина се препоръчва гаргара с разтвор от сок на цвекло и лук. Разредете сок от цвекло с вода в равно съотношение. В 150 мл от сместа добавете 1 с.л. сок от лук. Изплаквайте гърлото си на всеки 3 часа, не по-малко;
3. Сок от цвекло е отлично средство при настинка. Смесете еднакви части сок и вода добавете малко мед. Поставяйте по 4 капки във всяка ноздра, 4 пъти на ден в продължение на 5 дни.
4. Тази смес се използва при вирусна ангина. Смесват се 100 мл сок от цвекло, 100 мл вода и 1 ч.л. лимонов сок. С тази смес изплаквате болното си гърло поне 5-6 пъти на ден.
5. При хроничен тонзилит се препоръчва да се пие бульон от цвекло. Един кг измито ( епечено) цвекло се вари в 2 литра вода. Когато цвеклото омекне, изсипете бульона в отделна купа. Приемайте от бульона 3 пъти на ден по 50 мл, също така правете и гаргара. Съхранявате бульона в хладилник, а преди използване се затопля.
Абсолютно всички можете да използвате бульон или сок от цвекло, с изключение на тези, които са чувствителни към определени компоненти от растението. Трябва да пиете бульон или сок от цвекло с повишено внимание, ако имате гастрит, уролитиаза, диабет и остеопороза!
Бъдете здрави!
Коментари