7 доказани ползи за здравето от черния шоколад
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»7 доказани ползи за здравето от черния шоколад

7 доказани ползи за здравето от черния шоколад

черен шоколад и какао
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Черният шоколад съдържа хранителни вещества, които могат да повлияят положително на здравето ни. Той е един от най-добрите източници на антиоксиданти на планетата. Проучванията показват, че тъмният шоколад може да подобри здравето и да намали риска от сърдечни заболявания. Ето 7 ползи за здравето от черния шоколад:

1. Много е питателен

Ако ядете качествен черен шоколад с високо съдържание на какао, то ще знаете, че всъщност е доста питателен. Причината - съдържа прилично количество разтворими фибри и минерали. В 100 грама блокче черен шоколад, със 70–85% какао, има 11 грама фибри, много желязо, магнезий, мед, манган, но и калий, фосфор, цинк и селен. Но не забравяйте, че в тези 100 грама има и около 600 калории, така че консумирайте тъмен шоколад в умерени количества.

2. Черният шоколад е мощен източник на антиоксиданти

Какаото и черният шоколад имат голямо разнообразие от мощни антиоксиданти. А те са полезни за здравето ни.

Ползи от черния шоколад

3. Черният шоколад може да подобри кръвообращението и да понижи кръвното налягане

Флаванолите в тъмен шоколад могат да стимулират ендотелиума, лигавицата на артериите, да произвеждат азотен оксид. Това от своя страна намалява резистентността и кръвното налягане. Много контролирани изследвания показват, че биоактивните съединения в какаото могат да подобрят притока на кръв в артериите и да причинят малко, но статистически значимо понижение на кръвното налягане.

4. Понижава холестерола и инсулиновата резистентност

Консумирането на черен шоколад може да подобри няколко важни рискови фактора за сърдечни заболявания. В контролирано проучване е установено, че какаовият прах значително намалява окисления LDL холестерол при мъжете. Той също така увеличава HDL и понижава общия LDL за тези с висок холестерол. Тъмният шоколад също може да намали инсулиновата резистентност, което е друг често срещан рисков фактор за много болести като сърдечни заболявания и диабет.

5. Може да намали риска от сърдечни заболявания

Няколко дългосрочни наблюдения показват драстично подобрение. При проучване на 470 възрастни мъже е установено, че какаото намалява риска от смърт от сърдечни заболявания с невероятните 50% за период от 15 години. Друго проучване показа, че консумирането на шоколад два или повече пъти седмично намалява риска от калцифициране на плаката в артериите с 32%. Още едно проучване показва, че консумирането на черен шоколад повече от 5 пъти седмично намалява риска от сърдечни заболявания с 57%.

Парченца черен шоколад

6. Може да предпазите кожата си от слънцето

Биоактивните съединения в черния шоколад също могат да бъдат чудесни за вашата кожа. Флавонолите могат да предпазват от увреждане от слънцето, да подобрят притока на кръв към кожата и да увеличат плътността и хидратацията на кожата.

7. Може да подобри мозъчната функция

Черният шоколад също може да подобри функцията на мозъка. Проучване на здрави доброволци показва, че яденето на какао пет дни подобрява притока на кръв към мозъка. Какаото може също значително да подобри когнитивната функция при възрастни хора с умствени увреждания.

Също така имайте предвид, че много от шоколада на пазара не е здравословен. Изберете качествени продукти - тъмен шоколад със 70% или по-високо съдържание на какао.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати