gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сулфорафан - какво (не) знаем за него?

Сулфорафан - какво (не) знаем за него?

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
83
Сулфорафан
Снимка: 1
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Представяте ли си вещество, което предпазва от рак, помага при лечението му, убива бактерии, премахва възпаления, намалява уврежданията на сърдечно-съдовата система, а освен това се намира в евтини и вкусни храни? Няма нужда да си го представяте - то съществува! Името му? Сулфорафан!

Това безкрайно полезно вещество е мощен антиоксидант от групата на изотиоцианатите, солидни концентрации от който се намират в броколи, карфиол и всички кръстоцветни зеленчуци. Ако те не са по вкуса ви - има и таблетки в аптеките, но какво са няколко хапки зеленчук в името на толкова ползи за здравето?

Какви точно са ползите от сулфорафана?

Ами - огромни! Особено на такава цена! Резултатите от изследванията са категорични - карфиол, броколи, зеле и всичките им "братовчеди" снижават риска от появата на ракови заболявания - особено рак на дебелото черво и простатата. На какво се дължи това? Правилно - на сулфорафана! Според публикации в научни издания (например в Cancer Letters от октомври 2008 г.) сулфорафанът блокира действието на група чернодробни ензими, преобразуващи нитрозамините в активни канцерогени. Нитрозамините пък се получават при взаимодействие на нитрити с вторични амини; нитритите, от своя страна, се съдържат в колбаси, бекон и всякакви готови за употреба месни продукти, предназначени за трайно съхранение. Тоест - консумацията на кръстоцветни зеленчуци неутрализира канцерогенния ефект на веществата, приемани с други храни.

Сулфорафан се съдържа в броколите

Наред с това, в качеството си на антиоксидант, сулфорафанът предпазва лигавиците на стомаха от разрушителното въздействие на Хеликобактер пилори - грам-негативна бактерия, обитаваща стомаха и дванадесетопръстника и отговорна за появата на пептична язва, гастрит и дуоденит. Някои хора понасят инфекциите от H. pylori безсимптомно и без увреждания, но при други се появяват гореописаните усложнения. В такива случаи приемът на сулфорафан - в храни или на таблетки - оказва подчертано положителен ефект, намалявайки щетите от възпалението, както и неговата симптоматика. Съществуват и предположения, че H. pylori има роля в появата на рак на стомаха - което ни връща към

противораковите свойства на сулфорафана!

Освен че блокира ензимите, отключващи канцерогенния потенциал на определени вещества, чудодейният сулфорафан потиска растежа на вече съществуващи ракови клетки - което е потвърдено с повече от пет независими клинични изпитания към 2010 г.

Черешката на тортата обаче е откритието, че

сулфорафанът унищожава селективно раковите клетки, без да засяга здравите -

Сулфорафан срещу рак

нещо, което не може да се каже за конвенционалните методи като лъчетерапия и химиотерапия. Това откритие кара изследователите да възлагат големи надежди на веществото като пробив в лечението на коварната болест.

След подобна новина вероятно всякакви други полезни свойства на което и да било вещество малко ще се изгубят - пробив в лечението на рака е постижение, което засенчва почти всичко. Не трябва да се забравя обаче, че

основна причина за смъртност в съвременния свят са сърдечно-съдовите заболявания,

а не ракът. И, както можете да се досетите, сулфорафанът се представя блестящо и там!

Макар и без толкова фанфари, изследвания, провеждани успоредно с тези за влиянието на сулфорафанът върху раковите заболявания, съобщават, че веществото предотвратява увреждания на сърцето при лабораторни плъхове (Journal of Agricultural and Food Chemistry, януари, 2008 г.), а по-късни клинични изпитания оценяват приема на сулфорафан като оказващ благотворно влияние върху общото здравословно състояние на човека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати