Отхвърлени в миналото храни

Отхвърлени в миналото храни

Въпросът с кулинарните предпочитания в миналото е твърде любопитен за нас днес. Не по-малко интересен и е въпросът със забранените храни и мотивите, които правят едни храни нежелани и отхвърляни и даже забранени за хората. Можем да кажем, че основните причини за отхвърлянето на определени храни са две: едната е религиозни причини в най-дълбока древност. Втората е непознаване на определени храни и страх от консумацията им след Великите географски открития, когато в Европа са внесени много нови култури и континентът се сблъсква с изобилие от непознати храни.

Отхвърлени храни по религиозни причини в дълбока древност

Отхвърлени  храни

Без съмнение в основата на всички хранителни забрани в древността стои религията. Затова, за да разберем кои храни са били отхвърляни още в дълбока древност, трябва да се обърнем към най-подробния източник - Библията. Библейската кухня се оказва с доста подробно разработен хранителен регламент. Там научаваме, че в началото Бог разрешава на Адам и Ева само вегетарианска храна.

След Потопа на трапезата на човека се появява месото, макар да се предполага, че синът на Адам и Ева - Авел, който е отглеждал животни, се е хранел с месото и млякото им. Чак за Ной и неговото семейство забраната за ядене на месо отпада официално.

Бог дава подробен списък кои храни са забранени за ядене за юдеите. Животните се разделят на чисти и нечисти и нечистите влизат в списъка на отхвърлените като храна. Камила, мишка, заек и свиня са някои от животните, определени като нечисти и отпадат от възможностите за хранене.

От водните животни са изключени всички, които нямат пера и люспи. Извън менюто остават морските дарове като раци, омари, сепии, октоподи и хрущялните риби.

Морските дарове са отхвърлени храни в израелската кухня

При птиците в забраната влизат изброени представители на птичия свят: които и днес не са ядливи - орел, сокол, гарван, лебед, щъркел, паун и много други. От влечугите почти всички са отхвърлени.

Християнската трапеза се оказва по-толерантна към хранещите се. Разбирането е, че не това, което влиза в устата, осквернява човека, а това, което излиза от нея. Но все пак има и отхвърлени храни. Става въпрос главно за езическите жертвени храни. Те са били определени като нежелана възможна храна за вярващия християнин.

Отхвърлени храни поради непознаването им след Великите географски открития

Отхвърлени в миналото храни

С Великите географски открития в Европа навлизат много нови култури, храни с непознат вкус и някои от тях са предизвикали недоверие у хората на европейския континент. Трябва да прибавим и факта, че много от тези храни са изглеждали съвсем различно в сравнение с днешния им вид и така ще стане ясно защо са отхвърляни от трапезата.

Динята в древността е изглеждала съвсем различно. Не е съдържала достатъчно ликопен, който да придава познатия днес червен цвят. Имала е и по-големи семки, затова не се е радвала на интереса, който има днес към нея.

Още по-стряскащо е изглеждал доматът. Смятаме го за зеленчук, но всъщност той е плод. Доматите през Средните векове са били зелени на цвят и с големина на череша. До ХVІІІ век хората не ги ядели, защото мислели, че са отровни.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати