Унищожителната вреда от прекалената консумация на алкохол

прекаляване с алкохол

Едва ли има човек, който през живота си да не е опитвал алкохол. Може би малцина не пият, но по-голямата част от населението го прави и то стабилно. Да разпуснем след дълъг работен ден, да уважим приятели или по случай специален празник, чашката отива на всичко.

Забавлението и доброто настроение с нея са гарантирани, но последствията са далеч не толкова хубави, колкото се чувствате, докато довършвате поредното голямо.

Нека видим как алкохолът вреди и до колко е безобидна чашата вино за вечеря:

1. Пречи на тренировките – ако сте от хората, които обръщат внимание на фигурата си с редовни фитнес тренировки, а и не само, знайте, че е необходимо да забравите за спиртните напитки. Алкохолът изтощава, прави ума абсолютно неадекватен за каквато и да е физическа дейност, намалява издръжливостта и уврежда мускулите.

2. Влияе върху емоциите – или по-точно на хормоните, отговарящи за тях. Той буквално и преносно опиянява, пречи на способността за правилна преценка и на адекватното държание. Оттам, влияе и на реакциите, като ги забавя, прави хаотични или съдейства за липсата им. Влияе негативно върху зрението, координацията и рефлексите.

3. Води до пристрастяване – не е нужно да пиете всеки ден, за да се пристрастите. Това става ненадейно, обикновено при хора, които имат нужда от разпускане, от еуфория или от отдушник за своите проблем, в чието лице намират питието. С течението на времето, тази, тогава още психическа нужда, се превръща във физическа.

алкохолизъм и вредите от него

4. Причинява храносмилателни проблеми – освен че може да доведе до гадене и повръщане при прекаляване с него, той дразни лигавицата на стомаха. Може да предизвика и отключване на по-сериозни заболявания, болки и парене в коремната област.

5. Води до качване на тегло – това е висококалорична напитка, която би могла да се отрази пагубно на фигурата. Прекаляването с алкохола може да доведе и до наднормено тегло, проявяващо се най-напред в коремната област. Там мазнините се трупат най-бързо.

6. Щетите, които нанася, не се усещат веднага – проявяват се между 40 и 60-годишна възраст, крайно неподходяща за вредите от чашката. Тогава се развиват потенциалните заболявания при прекаляване с алкохола, някои от които могат да бъдат и с фатален край.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати