Кленовият сироп: здравословен или не?

Кленовият сироп: здравословен или не?

Кленовият сироп е популярен естествен подсладител, за който се твърди, че е по-здравословен и по-хранителен от захарта. Важно е обаче да разгледаме науката, която стои зад някои от тези твърдения.

Тази статия обяснява дали кленовият сироп е здравословен или не.

Какво е кленовият сироп?

Кленовият сироп се приготвя от циркулиращия флуид или сок от захарните дървета. Той е бил консумиран в продължение на много векове в Северна Америка. Над 80% от световните доставки се произвеждат в провинция Квебек в Източна Канада.

Има две основни стъпки в производството на кленов сироп:

1. Пробива се дупка в кленовото дърво, така че сокът му да се излива в контейнер;

2. Сокът се вари, докато по-голямата част от водата се изпари, оставяйки гъст сладък сироп, който след това се филтрира, за да се отстранят примесите.

Крайният продукт може да се използва за подслаждане на много ястия.

Обобщение:

Кленовият сироп

Кленовият сироп се прави чрез изтегляне на сока от кленовото дърво, след което се кипва сокът, за да се получи гъст сироп. Повечето кленов сироп се произвежда в Източна Канада.

Предлага се в различни степени.

Има няколко различни вида кленов сироп, отличаващи се със своя характерен цвят. Класификацията може да варира в различните страни.

В САЩ кленовият сироп се класифицира като клас А, Б и В.

- Клас А е категоризиран в три групи: светло-кехлибарен, средно-кехлибарен и тъмен кехлибар;

- Клас В е най-тъмният наличен сироп.

По-тъмните сиропи се приготвят от сок, добит по-късно през сезона на прибиране на реколтата. Те имат по-силен кленов вкус и обикновено се използват за печене, докато по-леките се използват директно върху храни като палачинки.

Когато купувате кленов сироп, прочетете внимателно етикетите на храните. По този начин ще получите истински кленов сироп - не само сироп с явор, който може да бъде натоварен с рафинирана захар или високо фруктозен царевичен сироп.

Резюме:

Има няколко различни вида кленов сироп на базата на цвят. Клас В е най-тъмен и се гордее с най-силния вкус на клен.

Кленовият сироп съдържа някои витамини и минерали - но е високо захарен.

Това, което отделя кленовия сироп от рафинираната захар са неговите минерали и антиоксиданти.

Около 1/3 чаша (80мл) чист кленов сироп съдържа:

Калций: 7% от RDI

Калий: 6% от RDI

Желязо: 7% от RDI

Цинк: 28% от RDI

Манган: 165% от НИРД

Въпреки че кленовият сироп осигурява прилично количество от някои минерали, особено манган и цинк, в него има и много захар. Кленовият сироп е около 2/3 захароза - 1/3 чаша (80 мл) доставя около 60 г захар. Консумираната в излишък захар може да бъде водеща причина за някои от най-големите здравни проблеми в света, включително затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Захар срещу кленов сироп

Фактът, че кленовият сироп съдържа някои минерали, е много лоша причина да се яде, в предвид високото му съдържание на захар. Повечето хора вече ядат обилно количество захар.

Най-добрият начин да получите тези минерали, е да ядете цели храни. Ако ядете балансирана храна, тогава рискът за липса на някои от тези хранителни вещества е много нисък.

В допълнение, високото съдържание на захар може да повлияе на нивата на кръвната ви захар. В това отношение кленовият сироп може да бъде по-добър вариант от обикновената захар.

Гликемичният индекс на кленовият сироп е 54. За сравнение захарта има гликемичен индекс около 65. Това означава, че кленовият сироп повишава кръвната захар по-бавно от обикновената захар.

Резюме:

Кленовият сироп съдържа малко количество минерали като манган и цинк. Въпреки това той има много висока захарност.

Кленовият сироп осигурява най-малко 24 антиоксиданта. Счита се, че оксидативните увреждания, причинени от свободните радикали, са сред механизмите за стареене и много заболявания. Антиоксидантите могат да неутрализират свободните радикали и да намалят оксидативното увреждане, намалявайки риска от някои заболявания.

Проучванията показват, че кленовият сироп е достоен източник на антиоксиданти. Открити са 24 различни антиоксиданти в кленовия сироп. По-тъмните сиропи, като клас В, доставят повече от тези полезни антиоксиданти, отколкото по-леките. Въпреки това общото антиоксидантно съдържание е все още ниско, в сравнение с големите количества захар.

Едно проучване изчислява, че заместването на цялата рафинирана захар в диетата с алтернативни подсладители като кленов сироп, ще увеличи общия Ви антиоксидант толкова, колкото и яденето на ядки или плодове.

Ако трябва да отслабнете или да подобрите метаболитното си здраве, по-добре е да прескочите подсладителите като цяло, вместо да ги заместите с кленов сироп.

Въпреки че има много антиоксиданти в кленовия сироп, те не компенсират високата доза захар в него.

Кленовият сироп осигурява други съединения. В кленовия сироп са наблюдавани многобройни потенциално полезни вещества. Някои от тези съединения не присъстват в кленовото дърво, образувайки се, когато сокът се вари за образуване на сироп. Една от тях е квебекол, кръстен на кленовата провинция Квебек. Активните съединения в кленовия сироп спомагат за намаляване на растежа на раковите клетки и могат да забавят разграждането на въглехидратите в храносмилателния тракт.

Липсват обаче изследвания върху хора, които да потвърдят тези здравни ефекти, открити в проучванията с епруветки. Нещо повече - имайте предвид, че повечето проучвания с кленов сироп, които често са придружени от подвеждащи заглавия, са спонсорирани от производители на кленов сироп.

Палачинки с кленов сироп

Обобщение:

Въпреки че кленовият сироп съдържа някои хранителни вещества и антиоксиданти, той има много висока захарност. Кленовият сироп е много лош източник на хранителни вещества, в сравнение с цели храни като зеленчуци, плодове и непреработени животински храни.

Замяната на рафинирана захар с чист, качествен кленов сироп е вероятно да доведе до нетна полза за здравето, но добавянето му към вашата диета просто ще влоши нещата.

Кленовият сироп е по-малко лошата версия на захарта, подобно на кокосовата захар. Тя не може обективно да бъде обозначена като здрава.

Ако го консумирате, най-добре е да го направите в умерени количества - както при всички подсладители.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати