Подходящи маринати за скумрия

Подходящи маринати за скумрия

Мариноването представлява обработка на хранителни продукти за овкусяването или консервирането им. След мариноване продуктите се готвят.

Етимология и същност на маринатата

Самата дума марината е навлязла от латински, където marinara в превод означава море. Обяснението е, че в по-стари времена водата на морето се е използвала за консервиране на храната заради соления си вкус. Така хранителните продукти се запазвали по-дълго.

Маринатите променят вкуса и аромата на храните, правят ги по-крехки и много ароматни заради подправките, които се включват във всяка марината.

Маринати за скумрия

Маринатите биват течни и сухи, като и двата вида са еднакво добре застъпени.

Ако трябва да посочим най-често използваните подправки и билки за маринатите, те са: солта, черният пипер, червеният пипер, дафиновият лист, босилекът чесънът, магданозът, ментата, соевият сос, както и бялото или червеното вино. Оцетът и олиото или зехтинът са постоянна добавка към всяка марината.

Мариноването е изключително прост процес. Трябва само да се накисне хранителният продукт за няколко часа в маринатата или да се оваля в нея и това е достатъчно да промени вкусовите му качества, както и да го направи по-лесен за термичната обработка, която е предвидена.

Универсална марината за риба

Всички видове риба се подлагат на мариноване. Маринатата за риба е един от основните видове маринати. Обикновено в рибната марината присъстват лукът, чесънът, черният пипер, лютия (чили) сос, бялото вино, водата и захарта, най-често кафявата. Тази универсална рибна марината се ползва успешно и за птичето месо. Тя принадлежи към течните маринати, които са подходящи за различни видове риби.

Маринати, които са най-подходящи за скумрия

Скумрия

Скумрията е риба с много силна и остра миризма. За много хора тази миризма е отблъскваща заради характерния си аромат и затова се предпочитат маринати, които да неутрализират този мирис.

Лека марината за скумрия на скара

Необходими продукти:

• ½ чаена чаша оцет

• сокът на ½ лимон

• 1 супена лъжица захар

• сол на вкус

Приготвяне:

Продуктите за марината се смесват в касерола и се кипват. Оставя се за изстине и рибните филета се потапят вътре за 1-2 часа. После рибата се слага на скарата и се пече.

Марината, с която рибата се готви до готовност

Необходими продукти:

• ½ литър вода

• 250 милилитра винен оцет

• 2 супени лъжици сол

• Шепа зърна черен пипер(около 50-60 броя)

• 2 дафинови листа

• 3 зърна бахар

Приготвяне:

Всички съставки за маринатата за скумрия се слагат в тенджера на котлона да заврат. Прибавят се парчетата риба и се вари на умерен огън за около 10 минути при затворен капак на тенджерата. След като изстине маринатата, рибата се отцежда от нея и се сервира.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати