gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сладки картофи срещу Ямс: Каква е разликата?

Сладки картофи срещу Ямс: Каква е разликата?

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
8841066
Разлика между сладък картоф и ямс
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Термините сладък картоф и ямс често се използват като взаимозаменяеми, което води до объркване.

Докато и двете са подземни клубенови зеленчуци, те всъщност са много различни - принадлежат към различни растителни семейства. Така че откъде идва объркването? Тази статия обяснява основните разлики между сладките картофи и ямс картофите.

Характеристика на сладките картофи?

Сладките картофи, известни и с научното наименование Ipomoea batatas, са зеленчукови корени. Смята се, че те произхождат от Централна и Южна Америка, но в момента Северна Каролина е най-големият производител. Те са груби и люспести, с много ниско съдържание на бета каротин. Подобно на обикновения картоф, грудковите корени на растението сладък картоф се консумират като зеленчуци. Листата и издънките им понякога също се консумират. Въпреки това сладките картофи са много различен вид. Те са дълги и заострени, с гладка кожа, която може да варира в цвят от жълто, оранжево, червено, кафяво или лилаво до бежово. В зависимост от вида месото може да варира от бяло до оранжево и дори пурпурно.

Има два основни вида сладки картофи:

Тъмнокожи сладки картофи

В сравнение със сладките картофи със златна кожа, те са по-меки и по-сладки с по-тъмна, меднокафява кожа и ярко оранжево месо. Срещат се в САЩ.

Сладък картоф със златна кожа

Тази версия е по-твърда, със златиста кожа и светложълта плът. Тя има по-суха текстура и е по-малко сладка от тъмнокожите сладки картофи.

Независимо от вида сладките картофи обикновено са по-сладки от обикновените картофи. Те са изключително здрав зеленчук. Техният дълъг срок на годност им позволява да се продават през цялата година. Ако картофите се съхраняват правилно на хладно и сухо място, те могат да издържат до 2-3 месеца. Можете да ги закупите в широка гама от различни форми, най-често цели или понякога предварително обелени, варени и продавани в консерви или замразени.

Характеристика на Ямс?

Ямс

Ямс също е клубенов зеленчук. Тяхното научно наименование е Dioscorea и те произхождат от Африка и Азия. Сега често се срещат и в Карибите, и Латинска Америка. Известни са над 600 вида ямс, а 95% от тях все още се отглеждат в Африка. В сравнение със сладките картофи ямс могат да станат много големи. Размерът може да варира от този на малък картоф до 5 фута (1.5 метра). Да не говорим, че те могат да тежат до внушителните 60 килограма.

Ямсът има някои отличителни характеристики, които спомагат за различаването им от сладките картофи, главно техния размер и кожа. Те са с цилиндрична форма с кафява и груба, подобна на кора кожа, която е трудно да се обели, но след нагряване омеква. Цветът на месото варира от бяло или жълто до пурпурно или розово в узрелите. За разлика от сладките картофи те са нишестени и сухи.

Защо хората бъркат сладкия картоф с ямс?

И двете имена се използват взаимозаменяемо и често заблуждават в супермаркетите. И все пак те са напълно различни зеленчуци.

Африканските роби, които дошли в САЩ, нарекли местния сладък картоф нями, което се превежда като ямс на английски език. Това е, защото им напомняло за истински ямс, основна храна, която познавали в Африка. Освен това сортът сладък картоф с по-тъмна кожа и оранжево месо беше въведен в САЩ преди няколко десетилетия. За да го отделят от по-бледия сладък картоф, производителите ги нарекоха ямс. Терминът ямс сега е по-скоро маркетингов термин за производителите, за да разграничат двата вида сладки картофи.

Повечето зеленчуци, етикетирани като ямс в супермаркетите в САЩ са всъщност само разнообразие от сладък картоф.

Подготвят се и се ядат по различен начин

Сладък картоф

Както сладките картофи, така и ямс могат да се сготвят по много начини. Те могат да бъдат приготвени чрез варене, на пара, печене или пържене. Сладките картофи се срещат по-често в супермаркетите в САЩ, така че, както бихте очаквали, те се използват в по-широка гама от традиционни западни ястия както сладки, така и солени.

Най-често са печени. Обикновено се използват за приготвяне на сладки картофки, картофено пюре, супи. Може също да бъде пюре и да се използва в десерти.

От друга страна, истинския сладък картоф рядко се среща в западните супермаркети. Те обаче са основна храна в други страни - особено в Африка.

Техният дълъг срок на годност им позволява да бъдат постоянен източник на храна по време на лоша реколта.

В Африка те са най-често варени, печени или пържени. Лилавият ямс се среща по-често в Япония, Индонезия, Виетнам и Филипините и често се използват в десерти. Ямсът може да се закупи в различни форми, включително цял, прах, брашно или като добавка.

Ямс брашно се предлага на запад от бакали, специализирана в търговията с африкански продукти. Може да се използва за приготвяне на тесто, което се сервира с яхнии или други ястия. Също така може да се използва по същия начин като картофено пюре.

Разлика в съдържанието на хранителни вещества варира

Суровият сладък картоф съдържа вода (77%), въглехидрати (20.1%), протеини (1.6%), фибри (3%) и почти без мазнини.

За сравнение, суровият ямс съдържа вода (70%), въглехидрати (24%), протеини (1.5%), фибри (4%) и почти без мазнини.

100-грамовата порция печени сладки картофи с кожата съдържа:

• Калории: 90

• Въглехидрати: 20.7 грама

• Диетични фибри: 3.3 грама

• Мазнини: 0.2 грама

• Протеин: 2 грама

• Витамин А : 384% DV

• Витамин С: 33% DV

• Витамин В1 (Тиамин): 7% DV

• Витамин В2 (рибофлавин ): 6% DV

• Витамин В3 (Ниацин): 7% DV

• Витамин В5 (пантотенова киселина): 9% DV

• Витамин В6 (Пиридоксин): 14% DV

• Желязо: 4% DV

• Магнезий: 7% DV

• Фосфор: 5% DV

• Калий: 14% DV

• Мед: 8% DV

• Манган: 25% DV

3.5-грамовата порция варен или печен ямс съдържа:

• Калории: 116

• Въглехидрати: 27.5 г

• Диетични фибри: 3.9 г

• Мазнини: 0.1 грама

• Протеин : 1.5 грама

• Витамин А: 2% DV

• Витамин С : 20% DV

• Витамин В1 (тиамин): 6% DV

• Витамин В2 (рибофлавин): 2% DV

• Витамин В3 (Ниацин): 3% DV

• Витамин В5 (пантотенова киселина): 3% DV

• Витамин В6 (Пиридоксин): 11% DV

• Желязо: 3% D V

• Магнезий: 5% DV

• Фосфор : 5% DV

• Калий: 19% DV

• Мед: 8% DV

• Манган: 19% DV

Сладките картофи имат малко по-малко калории на порция, отколкото ямс. Също така съдържат малко повече витамин С и повече от три пъти количеството на бета-каротин, което се превръща във витамин А в организма.

В действителност една 3.5-грамова порция сладък картоф ще ви снабди с почти цялото дневно препоръчвано количество витамин А, което е важно за нормалното зрение и имунната система.

От друга страна, суровите сладки картофи са малко по-богати на калий и манган. Тези хранителни вещества са важни за доброто костно здраве, правилното функциониране на сърцето, растежа и метаболизма.

Както сладките картофи, така и ямсът имат прилични количества други хранителни микроелементи като витамини от група В, които са жизненоважни за много телесни функции, включително за производство на енергия и създаване на ДНК.

Важно е също да се разгледа гликемичният индекс (ГИ) на всеки. ГИ дава представа колко бавно или бързо въздейства храната върху нивата на кръвната Ви захар.

GI се измерва по скала от 0 до 100. Храната има нисък ГИ, ако причинява бавно повишаване на кръвната захар, докато храната с висок ГИ причинява бързо покачване на кръвната захар.

Методите за готвене и приготвяне могат да доведат до промяна в GI на храната. Например, сладките картофи имат среден до висок ГИ, вариращ от 44 до 96, докато ямс имат по-нисък ГИ, вариращ от 35-77. Кипенето, а не пърженето или печенето, е свързано с по-нисък ГИ.

Техните потенциални ползи за здравето са различни

Сладките картофи са чудесен източник на бета-каротин, който има способността да увеличи нивата на витамин А. Това може да бъде много важно в развиващите се страни, където дефицитът на витамин А е често срещан.

Сладките картофи също са богати на антиоксиданти, особено каротеноиди, за които се смята, че спомагат за предпазване от сърдечни заболявания и намаляват риска от рак.

Смята се, че някои видове сладки картофи, особено лилавите, са с най-високо съдържание на антиоксиданти - много по-високи от много други плодове и зеленчуци.

Също така някои проучвания показват, че някои видове сладки картофи могат да спомогнат за подобряване на регулацията на кръвната захар и за намаляване на лошия LDL холестерол при хора с диабет тип 2.

В същото време ползите за здравето от консумацията на ямс не са проучвани широко. Има ограничени доказателства, че може да бъде полезно лекарство за някои от неприятните симптоми на менопаузата. Едно проучване при 22 жени в постменопауза установи, че високият прием на ямс над 30 дни подобрява нивата на хормоните, намалява LDL холестерола и повишава нивата на антиоксидантите.

Неблагоприятни ефекти

Въпреки че сладките картофи и ямс се считат за здравословни и безопасни за консумация за повечето хора, може да е разумно да се следват някои предпазни мерки. Например, сладките картофи имат доста високи нива на оксалати. Това са естествени вещества, които обикновено са безвредни. Въпреки това, когато се натрупват в организма, те могат да причинят проблеми на хора, изложени на риск от камъни в бъбреците.

Докато сладките картофи могат безопасно да се консумират сурови, някои видове ямс са безопасни за консумация само когато са сготвени.

Естествено срещащите се растителни протеини, открити в ямс, могат да бъдат токсични и да причинят заболяване, ако се консумират сурови. Сготвянето на ямс ще отстрани всички вредни вещества.

Сладките картофи и ямс са напълно различни зеленчуци. Въпреки това те са едновременно хранителни, вкусни и подходящи допълнения към диетата. Сладките картофи са по-лесно достъпни и са хранително превъзхождащи ямса - макар и леко. Ако предпочитате по-сладка, по-пухкава и влажна текстура, изберете сладките картофи. Но, което и да изберете, няма да сгрешите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати