Качо е пепе - любимата паста на цял Рим!

Качо е пепе - любимата паста на цял Рим!

Тези, които обичат да готвят и го правят с вдъхновение и любов, умеят да ценят всичко, свързано с храната. Такива хора оценяват високо най-простите ястия, защото те са обикновено най-вкусни.

В класациите на тези любители на прекрасния вкус на челните места винаги стои едно обикновено блюдо, което хора от цял свят определят като едно от най-вкусните ястия, които са опитвали през живота си. Това е Качо е пепе, най-любимата паста на цял Рим.

В няколко диалекта на италианците, живеещи в централната част на Апенинския полуостров, напевното име на храната с типични за региона съставки означава буквално сирене и пипер.

Това е традиционна версия на една от емблемите на италианската кулинария - пастата, и е много популярна в римската кухня.

Кухнята на Вечния град се основава на сезонни продукти, които раждат плодородните земи на Кампания - голямата област, заобикаляща града. Продуктите са основно сезонни зеленчуци, агнешко и козе месо и всякакви видове сирена, сред които се отличават пекорино романо и рикота. Именно сиренето пeкорино романо е основна ценна съставка в блюдото Качо е пепе.

Качо е местната римска диалектна дума за пекорино романо. Това е сирене от овче мляко, което се произвежда в региона от древни времена. Както Карбонарата, и Качо е пепе е новодошъл гост в римския кулинарен репертоар. Появата на ястието е от средата на ХХ век.

Ако се вгледаме в самото име на блюдото, то указва основните съставки. Пастата, която представлява къси и сякаш непохватно разточени дебели спагети тонарели или вермичели, местното сирене пекорино и грубо смлян черен пипер.

Рецепта за Качо е пепе

Кое прави тази елементарна рецепта да присъства във всяко хит меню в световните кухни? Това е начинът на приготвяне.

Сварената паста се хвърля в емулгиран сос от сиренето и черния пипер. Сосът е от с водата, в която е врялата пастата. В зависимост от сръчността на готвача, резултатът варира от сух до сочен.

Фино настърганото сирене и топлата вода са от съществено значение за получаване на гладък сос, а пресният, грубо смлян черен пипер придава текстура и специфичен вкус.

Все пак тайната за безупречен Качо е пепе се крие в скоростта. Ако водата се охлади преди топенето на сиренето, сосът ще стане на парцали. По тази причина всеки кулинар може да се обърка.

Въпреки привичната простота на рецептата на макароненото изделие, развалянето на блюдото е много лесно. Вместо сос от кремообразно сирене се получава паста с лепкави парчета изсушено топено сирене.

За да получите типичният семпъл и превъзходен вкус, овладейте необходимата концентрация, с която да поддържате соса горещ. Усилието си заслужава, ще влюбите всеки в тази елементарна, но велика рецепта.

Ето автентичната рецепта за Качо е пепе, а майсторството при изпълнението ще определи вкуса.

Необходими продукти:

Качо е пепе

1 опаковка паста тонарели или само спагети

300 грама фино настъргано сирене пекорино романо

Половин пакет масло, около 125 г

Черен пипер на зърна

Приготвяне:

Количеството черен пипер, колкото за напълване на една мелничка, се поставя върху нагорещен тиган за около 1-2 минути, като тиганът се разклаща периодично. Зърната се оставят да се охладят и се поставят в мелничката, за да са готови за ръчно смилане.

В голяма тенджера се сипва вода, която се осолява. В нея се слага пастата и се сварява според инструкциите на опаковката. Пастата трябва да достигне ниво на сваряване ал денте. Този термин е от италианската кулинария и означава крехко, но твърдо, когато става въпрос за паста. В Италия пастата винаги се приготвя ал денте.

Спагетите се изцеждат от водата, но тя не се хвърля, а се оставя да ври на средно силен огън.

В отделен тиган, най-добре от чугун, на средна температура се разтопява маслото и се добавят 4 супени лъжици от водата, в която е сварена пастата. Добавя се настърганото сирене пекорино романо и се бърка енергично с вилица. Скоростта тук е определяща, за да се получи сосът. Ако е необходимо, докато се бърка, с другата ръка се сипва още вода, до получаване на сос с гладка и приятно лъскава текстура

Изцедената предварително паста се добавя в соса и се бърка дотогава, докато всяко парченце от пастата поеме сос. Позволено е добавяне на още вода, ако се налага, но това трябва да става много премерено, за да не се получи воднист резултат.

Черният пипер е основна съставка в Качо е пепе

Преди сервирането се овкусява с прясно смлян черен пипер от мелничката. Трябва да е по-груб, за да се усеща вкусът му и да участва в получаване на общата консистенция.

Сервирането става в широки, затоплени предварително чинии, а отгоре се поръсва фино настъргано пекорино романо.

Майсторски приготвеното Качо е пепе дава ясна представа защо в менюто на всеки ресторант в Рим присъства неизменно това предложение и защо е класика в богатата на вкусове средиземноморска кухня, с която се слави Ботуша. Такива рецепти ни правят завинаги почитатели на италианската храна.

Здравословните ползи от леката рецепта е лесно да бъдат различени. Ястието засища добре, без да съдържа тежки съставки. Подходящо е и за диетично хранене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати