С кои храни и напитки да засилим имунната си система по естествен начин?

есенни билки
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Доброто общо здравословно състояние и устойчивостта срещу простуди и вируси се дължи на състоянието на имунната ни система. Можем да я подсилим с хранителни добавки или по естествен начин чрез храната, стига да знаем кои храни са с доказани ползи при стимулиране на защитните функции на имунитета.

Храните, най-подходящи през есента и зимата, са някои от добре познатите и любими на повечето хора. Достатъчно е просто да зачестим с употребата им.

Овесени ядки

Ядките са не само вкусни, но и подходящи за засилване на съпротивителните сили на организма дори при настъпила инфекция, а не само като превенция срещу нея. Витамините, протеините, минералите и фибрите в тях не само засищат глада, но засилват защитните сили на имунната система. Може да се комбинират с други храни. Рикотата, изварата и бадемовото масло са особено подходящи, защото са източник на допълнително количество протеини в помощ на имунитета.

Печени картофи

И двата вида картофи - обикновени и сладки са полезни за имунната система. Те предпазват от вирусните инфекции и простудите през зимата.

Зелен чай

зелен чай за висок имунитет

От всички видове този чай съдържа най-много антиоксиданти, които засилват имунитета. Препоръчва се всекидневна консумация на 2 -3 чаши от ароматната напитка.

Мед

Натуралният продукт с най-много полезни свойства в превенцията и лечението на простудите е медът. Антибактериалните и антивирусните му качества са познати още от древността, когато е използван и като естествен антибиотик. Една лъжица на ден е чудесна защита срещу простудата.

Смути

Смутито от плодове или зеленчуци присъства в хранителната диета на всеки човек. Употребяваме го най-вече на закуска. То е истинска витаминозна бомба, създадена само от полезни вещества. Тя е незаменима най-вече през зимата.

Семена и ядки

семена и ядки

Нуждите на организма от цинк се запълват най-добре с тези продукти. Минералът цинк е нужен на имунитета, защото участва активно в процесите, които протичат в имунната система. Шепата ядки и семена не са само вкусно удоволствие, но и полезен навик за укрепване на здравето.

Бъзов сок

Сокът на черния бъз е съставка в народната медицина не само у нас. Антоцианините в него са силни антиоксиданти, които унищожават патогенните бактерии и подкрепят имунитета.

Пилешки бульон и супа

В бульоните и супите от пиле се съдържа много колаген. Тъй като прибавяме и много зеленчуци, тези храни зареждат с витамини и са полезни за имунната система.

Цитруси

Всички знаят за съдържанието на витамин С в цитрусовите плодове, а този витамин е основният защитник на тялото ни при вирусни атаки. Портокалът, лимонът и грейпфрутът са не само любими на вкус плодове. Те са полезни и затова се препоръчват за консумиране всеки ден.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати