gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво е петмез и как да го приготвим?

Какво е петмез и как да го приготвим?

Какво е петмез и как да го приготвим?
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Сгъстеният плодов сок без допълнително добавена захар наричаме петмез, а някъде рачел или маджун.

Уникалното сладко изкушение, неизменно приготвяно в миналото у нас, има консистенцията на пчелния мед, но се прави от плодове, които са богати на захар. Гроздето, захарното цвекло, дините, сливите са подходящи продукти, от които да се свари петмез.

Сок се получава чрез изстискване на плодовете или след сваряването и пресоването им.

В него няма консерванти, изкуствени подобрители, ароматизатори и сгъстители, което го прави напълно чист, екологичен и природен продукт. Към сока могат да се добавят парчета плодове или зеленчуци, което дава различни нюанси на вкуса на готовия продукт.

Технология на приготвяне на петмез

Петмез

Плодът, от който ще се прави петмезът, се подготвя и пресова, за да се изстиска сокът. Течността се изсипва в голям казан или широка тава, предварително затоплена на огъня.

Вари се при непрекъснато бъркане до сгъстяване. Полученият продукт има консистенцията на течен мед.

При желание се добавят парченца плодове, като на 15 кг вече готов петмез се слагат около килограма плодове. Добавянето на плодовете става, когато сокът е наполовина сгъстен.

Вкусът може да се подобри с добавяне на леко препечени орехови или бадемови ядки. Петмезът се пресипва в съдовете за съхранение, след като е изстинал напълно, за да може плодовете да се напоят добре.

Петмез от грозде с ябълки

Необходими продукти:

Приготвяне на петмез

12 литра сок от грозде

2 килограма ябълки

Няколко листенца индрише или 6-7 зърна карамфил за аромат

Около 300 грама пресята пепел

Варов разтвор от 5 литра вода и 150 грама гасена вар

Важни моменти при варенето на петмеза

Ширата от гроздето се пресича с пресятата пепел или същото количество бяла пръст и след като се избистри, се отлива и слага в съда за варене.

Нарязаните на парчета ябълки престояват 1-2 часа във варната вода, измиват се добре и след това се добавят в полусгъстеният сок. Ако плодът, който се добавя, е дюля, парчетата стоят във върната вода не повече от час, за да не се втвърдят прекалено.

Всички процеси на приготвяне на това сладко някогашно лакомство се правят ръчно, не подлежат на механизация и това прави цялата работа около приготвянето на петмеза много трудоемка. Резултатът обаче си заслужава.

Консумиране на петмез

Сладкото е подходящо за директна употреба. Може да се намаже на филия, на мекици, кифлички, курабийки и всякакви тестени изделия. Варена тиква с петмез е ястие, приготвяно за големи празници. Сладкишите, домашните питки и мъфини добиват ново вкусово усещане с това уникално домашно сладко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати