Лимонът: Няколко съвета как да го съхраняваме и консумираме

Лимонът: Няколко съвета как да го съхраняваме и консумираме1

Макар и толкова познат, лимонът е пълен с изненади. Освежаващ и полезен, този много кисел цитрус може да бъде и истински вкусен, изстискан във вода и подсладен със захар. Всички знаят, че е пълен с витамин C, но в него има също и желязо, калций, минерали, които го правят мощен доставчик на енергия за всеки, независимо от възрастта.

Произходът на лимона

За да бъде толкова полезен и така популярен днес, лимонът е изминал дълъг път до нас. Открит в Индия, той е превзел Китай преди цели три хилядолетия. След това е прекосил Близкия Изток. При евреите този уникален плод е използван дълго време по време на религиозни церемонии. И в Древна Гърция е служел за това, но гърците са открили в него и други сили - неговите мощни лечебни свойства.

През 10 век целият средиземноморски басейн, особено арабите, италианците и испанците, били изцяло завладени от лимона.

Отглеждането на лимона в Европа започва в средата на 15, от Генуа. Едва по-късно достига Америка благодарение на пътуванията на Христофор Колумб. А испанската колонизация го прави познат в Южна Америка.

Как да съхраняваме лимона

Лимони

Лимонът може да се съхранява на стайна температура в продължение на седмица. След това той започва да изсъхва. Ако пък го сложите в долната част на хладилника, той ще може да издържи почти цял месец.

Ако пък го разрежете, имайте предвид, че ще загуби бързо съдържанието си на витамин С (този феномен може да се види дори с просто око). Затова най-добре да го консумирате веднага и да не го оставяте разрязан, дори и в хладилника.

Как да го изберем и да го приготвим?

Хубавият лимон е здрав и тежък, той трябва да има лъскава кора и светло жълт цвят. Обикновено плодовете с грапава кора имат по-малко същински плод и съответно съдържат по-малко лимонов сок.

Лимонът може да бъде консумиран по хиляди начини, той има поддържаща или главна роля в безброй любими напитки, салати, предястия и ястия. Най-често обаче той е използван като сок. Затова, преди да го разрежете, за предпочитане би било да го потъркаляйте с ръка, за да помогнете предварително за отделянето на възможно най-много сок от него.

Лимонът има рядкото свойство да придаде вкус на много ястия, особено на такива като миди, меса и риби. Той може и да се използва вместо оцет за салатите, както и да украси вашата чиния за всеки повод!

Наслаждавайте му се!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати