Причина за по-голям апетит

Има много причини да имате повишен апетит

Когато сте бременна или пък дълго време не сте слагали залък в уста, е напълно нормално да изпитвате по-голям апетит. Направо ви идва да се нахвърлите върху хладилника и това е напълно обяснимо.

Но има и случаи, в които това се дължи на неправилния ви хранителен режим или на други ежедневни фактори, на които е добре да обърнете внимание.

Може повишеният апетит дори да е резултат от заболяване. Прочетете следните редове, ако имате усещането, че сте непрекъснато гладни. Ето какви могат да са причините за по-голям апетит!

Дехидратация

Чували сте, че е добре преди хранене да изпивате по 1 чаша вода, за да се избегне усещане за глад. Точно обратното се случва, ако не приемате достатъчното количество вода дневно - започвате да изпитвате глад.

Безсъние

Проблемите със съня водят до повишен апетит

Невинаги можем да си позволим да спим достатъчно (около 8 часа в денонощието), но именно здравият и достатъчен сън е регулатор на хормона, който стимулира апетита. Това е малко известният хормон грелин.

Недостиг на протеини

Протеините са онези, които ви дават усещане за ситост и затова е препоръчително да ги включвате във всяко едно ваше хранене. Не си мислете, че говорим само за животински протеини, защото има и много растителни протеини, които може да набавяте на организма си. Типичен пример са ядките.

Мазнини

Липсата на мазнини в менюто също е причина за повишен апетит

Когато се говори за мазнини, повечето хора си мислят, че те непременно са вредни. Но именно мазнините поддържат усещането ни за ситост. Просто правете разграничение между добрите (намират се в ядките, рибата и др.) и лошите мазнини, като последните избягвайте напълно. Това са трансмазнините, към които принадлежи и маргаринът.

Бързо хранене

Често срещано явление в ежедневието ни, но когато се храним бързо, ние реално не се засищаме и малко след като сме се нахранили, отново сме гладни.

Злоупотреба с алкохол

Махмурлук

Тук не става дума само за т. нар. сутрешен алкохолен глад, който изпитваме след препиване. Не е необходимо да сте препили, защото редовната консумация на алкохол, дори и в не толкова големи количества, води до дехидратиране на организма. А както посочихме в началото - това води до глад и повишен апетит.

Заболявания

Тук не можем да ви помогнем кой знае колко, но ако не наблюдавате никакви признаци за вашето прегладняване от горепосочените, то по-добре се консултирайте с личния ви лекар.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати