Витамин К и влиянието му върху човешкия организъм

Витамин К и влиянието му върху човешкия организъм
Снимка: 1
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Витамин К има утвърдена репутация за насърчаване на съсирването на кръвта. Съкращението му идва от немската дума koagulation. Повечето новородени бебета получават „изстрел“ от витамин К като превантивна мярка срещу кръвоизливи.

Тази коагулираща функция отдавна засенчва други важни свойства на този витамин - понижаване на риска от рак и защита от диабет, калцификация и вътрешно кървене. Нарастващото множество изследвания разкрива огромните ползи от този иначе забравен витамин, катализатор, който стои зад множество физиологични процеси.

Какво е витамин К?

Витамин К е съединение. В природата се появяват 2 форми: К1, който се среща в растенията, и К2, който се синтезира в нашия чревен тракт. К2 също присъства в животински продукти и ферментирали храни. Синтетична форма К3 вече не се използва за лечение на дефицит на витамин К.

Как организмът преработва витамин К?

Витамин К е мастноразтворим витамин, което означава, че тялото се нуждае от мазнини, за да го усвои правилно. Подобно на други, витамин К се съхранява в черния дроб и мастните клетки. Въпреки това витамин К се различава от другите мастноразтворими витамини по това, че тялото съхранява много малко от него и липсата на редовен прием може бързо да изтощи снабдяването. Чрез процес, известен като цикъл на витамин К, микроелементите се използват повторно за синтез на протеини.

Дефицит на витамин К

Витамин К е определящ за костната плътност

Водещият изследовател на витамин К д-р Сий Вермер вярва, че почти всеки има дефицит на витамин К. Въпреки че повечето от нас консумират достатъчно храни, богати на витамин, ние не получаваме достатъчно, за да се предпазим от редица други здравословни проблеми. Въпреки това клинично значимите дефицити на витамин К са рядко срещани и обикновено са ограничени до хора, които приемат лекарства, които пречат на метаболизирането на витамина. Недостигът на витамин К може да доведе до:

• артериална калцификация;

сърдечно-съдови заболявания;

разширени вени;

остеопороза;

левкемия и рак на простатата, белите дробове и черния дроб;

кариес на зъбите;

пневмония.

Ползи от витамин К

Витамин К транспортира калция в тялото, за да помогне регулирането на съсирването на кръвта. Той е ключов играч в производството на четири от 13-те протеина, необходими за коагулация. Изследванията показват, че витамин К играе основна роля в агрегацията на тромбоцитите. Това хранително вещество също насърчава кръвообращението в периферните тела и тъкани.

Изследване от 2013 г., публикувано в Neurobiology of Aging, показва, че витамин К е неразделен за развитието на мозъка. Витамин К-зависимите протеини са пряко ангажирани с когнитивната функция. Витамин К помага да спрете дегенеративните разстройства като Алцхаймер като подобрите паметта.

Изследователите са открили, че витамин К допринася за изграждането на костите. Ниските нива на витамин К се свързват с ниска костна плътност. Резултати от проучване предполагат връзка между повишената консумация на витамин К и по-ниския риск от фрактура на тазобедрената става при възрастни, както и по-високата костна минерална плътност при жените.

Източници на Витамин К
Снимка: 1

Витамин К има нисък потенциал на токсичност при форми К1 и К2. Съветът по храните и храненето към Института по медицина на Националните академии не съобщава за отрицателни ефекти, произтичащи от консумацията на хранителни вещества. Някои ситуации обаче изискват предпазни мерки с този витамин.

Например, някои лекарства могат да повлияят неблагоприятно на витамин К. Хората с кръвни заболявания и бременните жени трябва да бъдат особено внимателни. Тези хора, както и тези с анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт, трябва да се консултират с лекаря си, преди да променят приема на витамин К.

Храни, съдържащи витамин К

- зелени зеленчуци – спанак, лук, маруля, броколи, зеле, грах, карфиол;

- бобови храни – боб, зелен боб, леща;

- плодове – ягоди, къпини, сливи, боровинки, грозде, киви.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати