Как да разпознаем имитиращите продукти?

Как да разпознаем имитиращите продукти?
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

Все повече хора избират да се хранят с чиста храна. Едно от най-големите предизвикателства, които срещаме всички по пътя към здравето, е как да разпознаем кои продукти са чисти и кои - не. Имитиращите продукти са истинска пречка, тъй като те са особено често срещани и обикновено имитират едни от най-консумираните продукти – млечните.

Един продукт е имитиращ, когато заложеното в него не отговаря на това, което е - например сметаната не е сметана, ако е от растителен произход. По закон – имитиращите продукти трябва да се продават на отделни щандове и на тях да бъде ясно посочено, че са имитиращ продукт, без да носят името „сирене“, „кашкавал“, „мляко“ или „сметана“.

На теория това прави задачата ни по-лесна, но в търговията практиката е друга. Затова е важно да знаем как да разпознаем имитиращите продукти. Първото, по което трябва да се водите – цената. Обикновено килограм продукт, имитиращ сирене, е много по-евтин от истинското и качествено сирене, което е над 8-9 лв. за килограм. Имитиращите продукти могат да бъдат намерени за между 2 и 4 лв. за същото количество.

Можете да разпознаете истинското сирене и по друг начин – при отчупване, то трябва да е зърнесто, докато имитиращите продукти са гладки.

Още на витрината можете да видите, че при имитиращите продукти текстурата наистина е съвсем гладка, ръбовете на бучките са остри, докато при истинското сирене те са заоблени.

При накисване във вода – истинското сирене се обезсолява, но не променя формата си, а имитиращият продукт на практика се разпада.

По-трудно е да разпознаете други млечни имитиращи продукти. След въвеждането на новите регламенти сирената за мазане и млеката се обозначават не като „сирене“ и „мляко“, а като „продукт са мазане“ или „продукт за пиене“. Важно е да се научите и да четете етикетите.

Как да разпознаем имитиращите продукти?

Друг продукт, който е труден за разпознаване, е сметаната, особено готварската. Отново – разликата е в етикета и в съдържанието. На кутийката с имитиращ продукт ще пише „от растителен произход“, а в съдържанието винаги присъстват растителни мазнини.

Тук цената не е индикатор, защото дори някои от най-скъпите марки предлагат подобни растителни продукти, затова винаги четете какво консумирате.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати