gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Алергии към пилешко месо

Алергии към пилешко месо

Алергия към пилешко месо
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Алергията е повишена чувствителност на организма към определени субстанции или храни, като тя може да бъде наследствена, придобита или краткотрайна. Тук ще се фокусираме конкретно върху алергията към пилешко месо.

Какво представлява алерията към пилешко месо?

Една от по-рядко срещаните алергии е към пилешко месо. Тя представлява повишената чувствителност на организма към протеина, съдържащ се в пилешкото месо, и може да се появи във всяка възраст. Рядкостта ѝ идва от това, че замразяването и по-нататъшната термична обработка на месото обикновено унищожава алергените, които я предизвикват.

Алергията към пилешко месо често е наследствена алергия - ако някой в семейството я има, то техните деца имат 50% шанс също да я развият.

Освен наследствена тази алергия може да се получи при хронично възпаление червата, остър и хроничен панкреатит, гуша, холецистит или остър гастрит.

Какви са симптомите на алергия към пилешко месо?

Ангиодема е симптом на алергия към пилешко

Ако се съмнявате, че имате алергия към пилешкото месо, то трябва да внимавате за следните симптоми:

- зачервяване на кожата (на петна или по цялото тяло);

- сълзене на очите;

- подуване на езика и устните;

- непоносим сърбеж или изтръпване около устата;

- трудно дишане;

- страшни главоболия;

- повръщане, гадене;

- спазми и болка в стомаха, нарушения в стомашно-чревния тракт.

Ако забележите едно или няколко от споменатите симптоми, трябва веднага да се обърнете към лекар и да започнете релевантно лечение. Ако никакво действие не се предприеме, е възможно да се получат сериозни усложнения като анафилактичен шок и ангиоедем. Ако това се случи, дихателните ви мускули ще се подуят, което ще доведе до спиране на дишането и сърдечна дейност. При възрастни заболяването може да започне да се проявява от 5 минути до 4 часа.

Какво е лечението при алергия към пилешко месо?

Пилешко месо

Най-важното, което трябва да знаете е, че за лекуването на алергия или алергични реакции, задължително трябва да се обърнете към алерголог и в никакъв случай не трябва да се опитвате да се самолекувате.

Има обаче няколко неща, които може да направите и за които най-вероятно ще бъдете посъветвани от вашия алерголог.

Първото нещо е да изключите от диетата си храни с висок алергичен статус и най-вече продукти, които съдържат пилешко. Препоръчва се да преминете на хипоалергенна диета в продължение на 10-14 дни, след вашият алерголог ще проведе повторни тестове. За облекчаване на симптомите и овладяване на алергичните реакции вашият алерголог най-вероятно ще ви предпише антихистаминови лекарства. За локалните алергични прояви като сърбеж, зачервяване и подуване се предписват антиалергични мазила, гелове или кремове.

При по-сериозни и спешни случаи се предписва хормонална терапия с кортикостероиди. За анафилаксия се инжектира разтвор на адреналин.

За нещастие няма универсално лечение на алергия към пилешко и много други. Тези терапевтични манипулации са насочени към отстраняване на симптомите и последствията, а не на лекуване на самата алергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати