Полезните свойства на гъбите шийтаке
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезните свойства на гъбите шийтаке

Полезните свойства на гъбите шийтаке

ползи от гъби шийтаке
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Не може да се каже, че гъбите шийтаке са типични за родните ни ширини. Истината е, че те придобиха популярност съвсем скоро – около навлизането на все по-интернационални продукти в родната кухня. Популярността им обаче е оправдана – защото те имат изключителни ползи за здравето ни.

Какви обаче са тези гъби? Те произлизат от източната част на Азия. Около 83% от продукцията им се отглежда в Япония, но през последните години те се произвеждат и в Съединените щати, Сингапур, Китай и Канада.

Днес те могат да бъдат открити пресни, сушени, дори под формата на добавки. Подобно на останалите гъби, и шийтаке са нискокалорични и богати на фибри. Освен това те съдържат големи количества витамин В и ценни материали като селен, манган, цинк, мед.

Гъбите шийтаке имат много ползи за здравето. Смята се, че те подобряват сърдечното здраве, защото съдържат три съставки, които понижават нивата на холестерол в кръвта. Пудрата от гъби шийтаке пък служи за превенция на високото кръвно налягане.

шийтаке

Те подобряват работата на имунната система. Обикновено доза от 2 сушени гъби шийтаке дневно е достатъчна, за да усетим този ефект. Установено е, че при тази доза нивата на възпаление в тялото намаляват, а имунните маркери се подобряват. Учените вярват, че ефектът се дължи на полизахаридите в гъбата.

Шийтаке съдържат и съставки с потенциални антиракови свойства. Пример са полизахаридите. И още – в източната медицина един от тези захариди се инжектира заедно с химиотерапията и другите терапии, за да подобри работата на имунната система и качеството на живот на хората с някои видове рак.

Сред другите потенциални свойства – тези гъби обещават антибактериален, противовирусен и противогъбичен ефект. Те подсилват и костите, защото гъбите са единственият растителен източник на витамин D в природата.

Нивата му обаче изцяло зависят от начина, по който шийтаке и другите видове гъби са били отглеждани. Важно е да знаете обаче, че шийтаке осигуряват само витамин D2. Витамин D3, който е много важен за тялото ни, можем да си набавим чрез мазна риба и други животински продукти.

Рецепти с шийтаке можете да намерите на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати