Как се прави идеалното еспресо? Обяснението на учени

Как се прави идеалното еспресо? Обяснението на учени

Как се прави идеалното еспресо? Обяснението на учени

Какво е задължително за приготвяне на идеалното еспресо, вече стана съвсем ясно, след като екип от химици и математици в САЩ осъществиха подробно проучване.

На първо място, не ви трябва много кафе. Според авторите на проекта това е един от ключовите фактори за перфектната напитка. 15 вместо 25 грама кафе води до по-бързо приготвяне и отличен вкус.

Вкусът на кафето се определя още от начина, по който са отглеждани и обработвани зърната. В света има повече от 40 разновидности кафеени дървета, но се използват зърната само на три вида. Така че всичко опира до обработката от страна на производителите, която също е доста разнообразна.

За приготвянето на идеалното еспресо има много фактори. Сред тях са количеството зърна, времето на приготвяне, температурата на водата, както и нейният обем. Всяко отклонение от тях пречи да се постигне добър резултат накрая.

Според математиците може да се разработи специална машина, която да отчита тези фактори вместо човека.

Перфектно еспресо

Проведеното изследване показало, че една от причините за неудовлетворяващия вкус на еспресото е ситно смляното кафе.

В комбинация с неподходящо налягане, а също и при грешки в количеството вода и нейната температура, кофеинът и другите съставки наенергийната напитка се разтварят по-трудно и водят до влошаване на качеството и крайния резултат.

По-едро смляното кафе в по-малки количества пропуска по-добре горещата вода. В резултат се ускорява процесът на приготвяне, а също се икономисва и от суровината.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Аника Войт
Аника Войт
04.02.2020 13:16
Интересна статия. Допи ми се хубаво кафе :)
0
0