9 храни, които се смятат за здравословни, но не са!

9 храни, които се смятат за здравословни, но не са!
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Почти невъзможно е да се храним здравословно през цялото време, но е хубаво да се опитваме максимално да осигурим на телата си храна, която ще им е от полза.

В този ред на мисли обаче, е добре да знаете, че има храни, които се смятат за здравословни, но всъщност не са. Дори да ви се струва, че може да ги хапвате, когато ви се поиска, помислете пак.

Ето кои са вредните храни, маскирани като полезни.

1. Бананов чипс

Казват, че банановият чипс е здравословен, тъй като съдържа същите съставки като бананите: фибри, магнезий, калий и желязо. Важно е обаче да се отбележи, че производителите на тези стоки добавят подобрители на вкуса и захар, а и често го запържват, глазират.

С какво да заменим: Направете си домашен бананов чипс във фурната или изсушен на въздух.

2. Сухари

Има много разновидности на хрупкав хляб и често можете да попаднете на закуски, които приличат на хрупкав хляб, но съдържат вредни масла.

С какво да заменим: Прочетете внимателно състава. В хрупкавия хляб не трябва да има мая, консерванти, оцветители, нишесте или антиоксиданти. Най-добрият хрупкав хляб се прави от пълнозърнести храни или грубо пълнозърнесто брашно.

3. Безглутенови храни

Безглутенови храни не са докрай здравословни

Глутенът е протеин, който се намира в зърнените храни - това е нещото, което прави възможно смесването на брашното с вода. Глутенът е опасен за тези с глутенова непоносимост. Но ако нямате такъв проблем, е по-добре да избягвате тези храни, тъй като обикновено те съдържат много рафинирани добавки.

С какво да заменим: Яжте нормален хляб. Не яжте много от него, но и не се лишавайте от него.

4. Сушени и озахарени плодове

Сушените плодове са здравословни, но за да ги предпазят от мухъл и да ги накарат да запазят цвета си, производителите ги третират с фунгициди и серен диоксид. Що се отнася до озахарените плодове - тяхната полза е още по-малка, защото съдържат много захар.

С какво да заменим: Опитайте се да изсушите собствени плодове у дома - не е трудно да се направи и ще е много по-здравословно.

5. Преработено сирене

Преработеното сирене не е здравословна храна

В допълнение към добавените вещества, които съдържа преработеното сирене, в него има и много натрий. Например, сандвич само с три резенчета преработено сирене ще покрие 2/3 от дневната ви нужда от натрий.

С какво да заменим: Яжте различни видове качествено сирене, като например осолена извара.

6. Консервирани зеленчуци

Производителите обикновено добавят нездравословни съставки като оцет, захар, сол или барбекю сос към консервираните зеленчуци. Например, една кутия боб средно съдържа 3 супени лъжици захар.

С какво да заменим: Изберете най-висококачествените прясно консервирани зеленчуци без сол, захар или консерванти. Или отглеждайте свои.

7. Нишестени зеленчуци

Нишестените зеленчуци не са напълно здравословни

Царевицата, тиквите, ямс и картофите съдържат по-малко фибри, витамини и минерали от останалите зеленчуци, но за сметка на това тяхната калоричност е по-висока. Това не означава, че трябва съвсем да откажете консумацията на тези зеленчуци - просто не трябва да ядете много от тях, ако спазвате диета.

С какво да заменим: Изберете зеленчуци без скорбяла (хрупкави, зелени и сочни).

8. Йогурт

Купените от магазина йогурти съдържат много захар и много малко протеини. Освен това няма нужда да ги дъвчете, което създава впечатление, че ядете нещо леко.

С какво да заменим: Купете си кисели млечни продукти с ниско съдържание на захар (по-малко от 10 г на порция) и високо съдържание на протеини (около 6 г на порция). Можете също така да си купите кисело мляко и сами да добавите плодовете.

9. Бърза овесена каша

Бързата овесена каша е по-нездравословна

Всички знаят, че овесената каша е здравословна, но много малко са наясно, че люспите, които трябва да готвите само 2-3 минути, не са полезни. Колкото по-малки са люспите, толкова повече са обработени и по-висок е техният гликемичен индекс, което означава - допълнителни калории.

С какво да заменим: Изберете грубо смлян овес. Отнема много повече време да се свари, но ще ви даде всичко, което се очаква от истинската овесена каша.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати