Бял пелин - същност, ползи и приложение

Бял пелин - същност, ползи и приложение

Много добре е, че сте спрели погледа си върху подобно заглавие, но е важно да уточним, че следните редове касаят само билката пелин, а не ароматната алкохолна напитка бял пелин, която е вид вино. Да не стават грешки, както се казва.

Белият пелин, който можете да срещнете и като обикновен пелин, спада към сложноцветните растения и е полухрастовидно растение, което намира много приложения в билкарството. То може да се срещне навсякъде в България, но на не повече от 1 600 метра надморска височина.

Има изявен горчив вкус и много силен аромат, а заради приятния си външен вид и най-вече заради красивите му жълтеникави цветчета се отглежда и в много градини. Можете дори да го отглеждате и на балкона си.

Белият пелин възбужда апетита, стимулира дейността на храносмилателната система, предпазва чревната флора и действа ефективно срещу всякакви паразити. Това е и причината да е познато като Приятелят на стомаха.

Бял пелин

От него се приготвят чайове и отвари, като обикновено пропорцията е 1 ч.л. бял пелин към 400- 500 мл вода. Прави се запарка, която след като престои 20 мин, е готова за употреба. С цел възбуждане на апетита се приема преди хранене.

Интересно е да се добави, че заради успокояващото действие, което оказва върху дейността на стомаха, белият пелин някога е бил масово прилаган и срещу морска болест. Днес вече имаме съвременни медикаменти, които са го изместили от полезрението на страдащите от подобни проблеми.

Запарката от бял пелин действа добре и при гастрит, както и при нередовна менструация, но най-голямо приложение има именно за възбуждане на апетита и срещу чревни паразити.

Бял пелин ползи

От бял пелин можете да си приготвите и запарка, с която да жабурите устната кухина по няколко пъти на ден, ако имате лош дъх. Също така можете да вържете няколко клончета сух бял пелин и да ги поставите в гардероба си, защото силният му аромат (не е особено приятен) отблъсква молците.

С употребата на бял пелин трябва да се подхожда много предпазливо и най-вече по лекарско предписание, защото в големи дози той е токсичен. Етеричното масло от бял пелин е отровно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати