Няколко причини да ядете лапад

Няколко причини да ядете лапад

Лападът е многогодишно тревисто растение и един от най-разпространените по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте през пролетта и характерното за него е, че е непретенциозен и доста устойчив.

Освен че лесно можем да го отглеждаме лапад в градината си, тъй като не изисква специални грижи, можем да срещнем полезния лапад и във свободно растящ вид.

От векове наред той заема почетно място в българската кулинария и е високо ценен заради невероятните си вкусови качества, които запазва и след като е преминал някакъв вид термична обработка. Може да се консумира пресен, в различни салати с лапад, или сготвен, като част от вкусни постни ястия, супи, баници и други видове гозби.

Наред с копривата и спанака, лападът не съдържа никакви мазнини, което го прави един от най-здравословните зеленчуци. Той е изключително богат на белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, дъбилни вещества и антрахинонови съединения. Чудесен източник на желязо, калий, калций, натрий и фосфор, както и три вида киселини - яблъчна, оксалова и лимонена.

Не на последно място, лападът безспорно е истинска витаминозна бомба, тъй като в състава си включва цял куп витамини - А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К.

Благодарение на всички изброени ценни хранителни вещества, витамини и минерали, които този пролетен зеленчук включва в себе си, той доказано носи редица ползи за здравето на човека.

Ето няколко добри причини защо трябва да включите лапада в менюто си:

- Оказва благоприятно действие при диабет;

- Има детоксикиращ ефект за тялото и организма;

- Подобрява храносмилането;

- Помага при запек, когато се приема в по-големи количества, тъй като в малки дози действа запичащо;

- Намалява риска от рак на гърдата благодарение на съдържащите се в него – бетакаротин, лутеин и витамин А;

- Поддържа здравето на сърцето, регулира кръвното налягане и предпазва от инфаркт и инсулт;

- Засилва здравината на костите;

- Добро помощно средство при лечение на анемия, благодарение на високото съдържание на желязо в него.

Въпреки че лападът е изключително полезен, прекомерният му прием може да причини възпаление на стомашно-чревния тракт или в някои случаи лека диария. Също така хора, които са склонни към образуване на камъни в бъбреците и в организма, е препоръчително да ограничават неговата консумация.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати