Съвети при замразяване и размразяване на тесто

Замразяване на тесто

Много домакини си задават въпроса: Възможно ли е замразяване на тесто с мая? Ще се промени ли вкусът на ястието след размразяване на тестото? Ще се променят ли продуктите в рецептата след размразяване? Отговорът е много прост - тестото с мая може да бъде замразено без никакви проблеми, а продуктите от размразено тесто няма да се различават от продуктите от прясно тесто с мая.

Замразяването на такова тесто понякога е много удобно и изгодно. В крайна сметка можете да го приготвите, когато имате време за него, а след това да го замразите на части и да го използвате, когато ви е удобно.

Ако знаете със сигурност, че приготвяте тестото за замразяване, първоначално добавете към тестото 4-6% повече мая, отколкото е посочено в рецептата. Също така се опитайте да използвате високо протеиново брашно за месене. Препоръчително е да работите с мая на кубчета, а не такава на прах.

След като омесите, оставете тестото да втаса малко, след това то е готово да бъде замразено. Не е необходимо да оставяте тестото да втаса втори път.

За по-голямо удобство можете също да разделете тестото на порции, увийте в няколко слоя прозрачно домакинско фолио и го приберете във фризера.

Размразяване на тесто

Също така е много удобно тестото да се замразява на части, като се оформя в онези форми, в които тестото ще се издигне и пече след размразяване. Намажете формата с тънък слой растително масло и разстелете необходимото количество тесто. Увийте формата с тестото в няколко слоя залепващ филм и го поставее във фризера за съхранение.

Не е препоръчително при размразяване на тесто да ползвате микровълнова фурна. За да използвате замразеното тесто, достатъчно е да го извадите вечер и да го оставите в хладилника за през нощта, така че бавно да се размразява. На сутринта можете да започнете да печете продукти като месена баница, домашни милинки, класически тутманик със сирене и други.

Печене с размразено тесто

Започнете да обработвате тестото, когато то е напълно размразено, то трябва да „оживее“, а глутенът да се възстанови. Докато тестото е студено, не можете да работите с него, в противен случай ще получите продукт с лошо качество.

Можете да замразите тестото за период не повече от 2-3 месеца, в противен случай то започва да губи свойствата си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати